Perre'nin Endüstriyel Sarap Islikleri Ve Merdivenli Alanda Kazilar Basladi

Adiyaman’da Perre Antik Kent’teki endüstriyel sarap islikleri ve 220 metre uzunlugundaki merdivenli bölümde kazilar yeniden basladi.

Perre'nin Endüstriyel Sarap Islikleri Ve Merdivenli Alanda Kazilar Basladi
Perre Antik Kent nekropol alanda bulunan endüstriyel sarap islikleri ve merdivenli bölümde geçtigimiz yil yapilan kazilarin ardindan bu yil Mayis ayinda Roma Çesmesi’nin yaninda kazi çalismalari baslamisti. Örenli Mahallesi’nde kamulastirilan yapilarin yikilmasiyla Roma Çesmesi yaninda baslatilan kazi çalismalari sürerken, nekropol alanda çalismalar yeniden basladi.

Adiyaman Valiligi Il Özel Idaresinden ayrilan 500 bin TL’lik bütçe ile 15 kisilik ekip, 4 ay boyunca endüstriyel sarap isliklerinin ve merdivenli bölümde kazi yapacak.

Kazi çalismalarinin ilk gününde Perre Antik Kent’e gelen Adiyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Müze Müdürü Mehmet Alkan’dan kazi konusunda bilgi alarak ilk kazmayi kendisi vurdu. Çuhadar, yerli ve yabanci turistleri Adiyaman’i görmeye davet ederek, “Geçen yil Perre Antik Kent’te 11 yil sonra kazi çalismalarina baslamistik. Bu alanda endüstriyel sarap islikleri ile 220 metre uzunlugunda merdiven ortaya çikardik. Bu sene o kazilarin devamini yapiyoruz. Endüstriyel sarap isliklerinin yapildigi bir yerde kazi çalismalari önemli ölçüde yürütülecek. Bir de o merdivenin nereye uzandigini merak ediyoruz. O alan muhtemelen dini alana çikacak ve heyecan uyandiracak. Perre Antik Kenti Dünya Kültür Mirasina aday alabilecek kadar kültürel mirasi barindiriyor. Bütün yerli ve yabanci turistlere Adiyaman’a gelip tarihi turistik yerlerini gezmelerini siddetle tavsiye ediyorum” dedi.

Adiyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ise kazi çalismalarinin Roma Çesmesi ile birlikte toplam 3 alanda yürütülecegini belirterek, yeni bulgularin ortaya çikarilacagini söyledi.

Kaynak: İHA