Patnos Cumhuriyet Bassavciligi, 'Kürtçe Mevlit Okudugu Için Tutuklanmisti' Iddialarini Yalanladi Açiklamasi

'Ali Boçnak'in Kürtçe mevlit okudugu için hüküm giydigi ve ceza infaz kurumunda tedavilerinin yapilmadigi yönündeki iddialar gerçegi yansitmamaktadir'.

Agri'nin Patnos Cumhuriyet Bassavciligi, geçen yil vefat eden bir hükümlünün Kürtçe mevlit okudugu için ceza aldigi iddiasiyla sosyal medya hesaplarindan yapilan paylasimlari yalanladi.

Bassavciliktan yapilan açiklamada, Ali Boçnak'in, Erzurum 2. Agir Ceza Mahkemesinin 26 Nisan 2012 tarihli karari ile "PKK silahli terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yil 6 ay hapisle cezalandirildigi, 9 Eylül 2017'de Kars T Tipi Kapali Ceza Infaz Kurumuna alindigi belirtildi.

Bu tarihten 3 ay sonra da hükümlünün Patnos L Tipi Kapali Ceza Infaz Kurumuna nakledildigi aktarilan açiklamada, "Hükümlünün ceza infaz kurumunda bulundugu süre içerisinde de saglik sorunlarinin tedavisi ile ilgili islemler titizlikle takip edilmistir. Bu kapsamda hükümlünün 27 defa kurum saglik biriminde, 14 defa Patnos Devlet Hastanesi, 8 defa Van Yüzüncü Yil Üniversite Hastanesi ve Agri Egitim ve Arastirma Hastanesine sevk edilerek tedavileri yaptirilmistir." ifadeleri kullanildi.

Açiklamada, 5275 sayili Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Infazi Hakkindaki Kanun'un 16. maddesi kapsaminda hükümlünün tedavi süreci devam ederken ceza tehiri islemlerinin baslatildigi bildirilerek, sunlar kaydedildi:

"Adli Tip Kurumu Baskanliginin 10/06/2019 tarihli, Agri Egitim ve Arastirma Hastanesinin 06/08/2020 tarihli raporlarinda hükümlünün ceza infaz kurumunda kalmasinda bir sakinca bulunmadigi ve ceza tehirine gerek olmadigi belirtilmistir. Son olarak 23/09/2020 tarihinde rahatsizlanmasi üzerine Patnos Devlet Hastanesine sevk edilen hükümlü, yapilan tüm müdahalelere ragmen kurtarilamayarak vefat etmistir. Patnos Devlet Hastanesince düzenlenen ölüm belgesinde kalp krizi süphesi ile dogal ölümünün gerçeklestigi ifade edilmistir. Adli ve idari sorusturmalar kapsaminda alinan otopsi raporunda, ölümün kalp damar hastaligi plevral efüzyon ve kronik pyelonefritten kaynaklandigi tespit edilmistir. Ali Boçnak'in Kürtçe mevlit okudugu için hüküm giydigi ve ceza infaz kurumunda tedavilerinin yapilmadigi yönündeki iddialar gerçegi yansitmamaktadir."
Kaynak: AA