Pankreas Kanseri Tedavisinde Kullanilan Yeni Yöntem KKTC'de Uygulanmaya Baslandi

Prof. Dr. Nuri Arslan, kanser tedavisinde kullanilan kemoterapi, radyoterapi, immunoterapi gibi tedavi seçeneklerini tüketmis pankreas kanseri hastalari için umut olusturan hedefe yönelik radyonüklid tedavilerin, ABD, Almanya ve Uzak Dogu ülkeleri ile es zamanli olarak Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde de uygulanmaya basladigini söyledi.

Pankreas Kanseri Tedavisinde Kullanilan Yeni Yöntem KKTC'de Uygulanmaya Baslandi
Son dönemde kanser arastirma merkezlerine önemli yatirim yapan dünyanin sayili ülkelerinde, tedavi seçeneklerinin oldukça kisitli oldugu ve bu tedavilerden yanit alinamayan pankreas kanseri hastalarina yönelik yenilikçi bir tedavi sürdürülüyor. Kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi disinda kalan hedefe yönelik bu yenilikçi tedaviler son dönemde hastalara umut oluyor.

Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tip Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Nuri Arslan, hedefe yönelik radyoaktif madde uygulamasini içeren bu tedavi modelinin kisa bir süre önce Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde de gerçeklestirilmeye baslandigini söyledi.



Diger kanser türlerine göre oldukça ölümcül olan pankreas kanseri, günümüzde en önemli saglik sorunlarindan biri olarak kabul edildigini belirten Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tip Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Nuri Arslan, “Bu kanser türü çogunlukla tümörlü dokunun pankreas disina çiktigi evrede tani alabiliyor. Bu nedenle pankreas kanserli hastalarin sadece yüzde 10’u cerrahi sansina, yüzde 7’si ise 5 yillik yasam süresine sahip olabiliyor” dedi.



Lokal anestezi altinda 20-30 dakikalik enjeksiyon uygulamasi seklinde uygulaniyor

Prof. Dr. Nuri Arslan, bu cografyada ilk kez KKTC’de Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanmaya baslanan tedavi modeliyle ile ilgili sunlari söyledi:

“Nükleer Tip Anabilim Dali olarak, pankreas kanser tedavisine yönelik yaptiklari arastirmalar ile dünyada tip alaninda öncü kabul edilen ABD, Almanya ve Uzak Dogu’daki bazi ülkelerde sürdürülen klinik çalismalar ile es zamanli olarak, Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde de bu tedavi seçenegini uygun hastalarimizda uygulamaya basladik. Diger tedavi seçeneklerini tüketmis, klinik ve laboratuvar sonuçlari ile uygun hastalarimiza radyoaktif isaretli peptitlerle, hedefe yönelik kisisellestirilmis radyonüklid tedaviler uyguluyoruz. Damar yolu ile 20-30 dakika süren enjeksiyon sonrasi, verilen radyoaktif ilacin pankreastaki primer tümör ve diger metastaz alanlarinda tutularak bu alanlara vücut içerisinde hedefe yönelik lokal radyoterapi uygulanmasi amaçlaniyor. Kullanilan radyoaktif maddenin fiziksel özelliklerine göre hasta ya uygulama sonrasi hemen evine gönderiliyor ya da 1 gece hastanede kontrol altinda kaliyor.”

Hastanin agri sikayetlerini azaltip yasam süresini uzatiyor

“Hastanin agri sikayetlerini azaltarak yasam süresini uzatmayi hedefleyen tedavi yanitinin 1-2 ay arasinda degisen bir sürede alinmasi bekleniyor” diyen Prof. Dr. Arslan, “Tedaviye bagli önemli bir yan etki ise gözlemlenmiyor. Tedavi öncesi ve sonrasi hastalarimizin kan degerlerini, böbrek fonksiyonlarini takip ediyoruz. Küçük bir hasta grubunda agiz kurulugu, bulanti, kusma, bas agrisi gibi geçici sikayetlerle karsilasabiliyoruz. Bunlari da semptomatik tedavilerle önleyebiliyoruz” ifadelerinde bulundu.

Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde ilk uygulama yapildi

Prof. Dr. Arslan, Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde 68 yasinda pankreas kanserli karaciger metastazli bir hastaya bu yeni tedavi yönteminin uygulandigini; yine kemoterapi ve immünoterapi seçeneklerinden yeterli yanit alinamamis ayni durumdaki baska bir hasta için ise hedefe yönelik radyonüklid tedavi planlandigini söyledi.



Bu yöntemin su an için sadece pankreas kanserlerinde uygulanabildigini ifade eden Prof. Dr. Arslan, ilerleyen dönemde tedavi yönteminin gelistirilmesi ile yine diger tedavi seçeneklerini tüketmis kolon, akciger ve meme kanseri hastalarinda da uygulanabilir hale gelecegini belirtti.

“Hedefimiz, tedavideki basarimizi dünya ülkeleri ile paylasmak”

“Yakin zamanda basarili tedavi sonuçlari elde etmeyi umut ediyoruz” diyen Prof. Dr. Arslan, Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tip Anabilim Dali olarak hedeflerinin, öncelikle kanser hastalari için bir umut isigi olmak ve radyonüklid tedaviler ile elde edilecek basarili sonuçlari diger ülkelerdeki kanser tedavisi ile ugrasan meslektaslari ile paylasmak olduguna dikkat çekti.
Kaynak: İHA