Mugla'daki Orman Yanginlarinda Zarar Gören Çam Bali Üreticilerinin Yaralari Sariliyor

Mugla Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak: 'Bugün itibariyla yanginda kovanlari hasar gören üreticilere 1 milyon lira civarinda ödeme gerçeklesti. Ödemeler devam edecek ayrica arili kovan destegi ödemeleri, yangindan etkilenen aricilara yüzde 100 oraninda artirilarak yapilacak. Bal üretimi için de ekstra destek saglanacak' Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Genel Baskani Ziya Sahin: 'Milli parklarin artik ariciliga açilmasi mutluluk verici. Tarim ve Orman Bakanimizin gerek kredi borçlarinin ertelenecegi gerekse desteklemelerin yüzde 100 artacagi yönündeki açiklamalari üreticilerimizin yüregine su serpti'

DURMUS GENÇ / OSMAN AKÇA - Mugla Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, "Bugün itibariyla orman yanginlarinda kovanlari hasar gören üreticilere 1 milyon lira civarinda ödeme gerçeklesti. Ödemeler devam edecek ayrica arili kovan destegi ödemeleri yangindan etkilenen aricilara yüzde 100 oraninda artirilarak yapilacak." dedi.

Türkiye'deki çam bali üretiminin yaklasik yüzde 80'inin karsilandigi Mugla'da hasat baslamadan yasanan orman yanginlari bal üreticilerinin hasat çalismalarini etkiledi.

Mugla ve ilçelerinde yasanan orman yanginlari nedeniyle bölgedeki üreticilerden yaklasik 5 bin ari kovani kaybi yasandi. Bölgede bulunan ekipler tarafindan da üreticilerin ihtiyaçlarinin karsilanmasi için çalisma yürütülüyor.

Mugla Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, AA muhabirine, yanginin ilk basladigi günden bu yana 834 personel ile sahada olduklarini söyledi.

Yaklasik 650 bin konaklama kapasiteli alanin yangindan etkilendigini anlatan Saylak, yangin afetinde 3 bin civari arili kovan ile bin 500 civari bos kovanin zarar gördügünü tespit ettiklerini vurguladi.

Yanginin basladigi ilk günden itibaren saha tetkikleri ile afet bölgesinde konaklayan kolonileri tespit ederek üreticilere gerekli uyarilari yaptigini dile getiren Saylak, arili kovanlarin yangin bölgelerinden tahliyesini saglayarak daha büyük kayiplar yasanmasinin önüne geçildigini kaydetti.

Basrali konaklama alanlarinin kayiplarina hizli ve yerinde çözümler üretmek adina yangindan etkilenmeyen bölgede 163 bin yeni konaklama kapasitesi olusturduklarini anlatan Saylak, sunlari söyledi:

"596 bin konaklama noktamizda yangindan etkilenen üreticilerimize konaklama önceligi saglayarak, olusabilecek konaklama sorunlarinin büyük ölçüde önüne geçtik. Ayrica DKMP Genel Müdürlügümüz tarafindan ari konaklamasina açilan milli park alanlari ile yangindan etkilenen üreticilerimiz aricilik faaliyetleri konusunda bir nebze daha rahatlatildi."

Bakanligin çam bali üretiminin sürdürülebilirligi ve Basra böcegi için yasamsal öneme sahip kizilçam orman alanlarinin yeniden kazanilmasi amaciyla bölgede kizilçam dikimi ve gelisimine büyük önem verdigini vurgulayan Saylak, orman alanlarina komsu yerlesim yerlerine yangin koruma bantlari olusturmak ve bu bölgelerde yasayan orman köylülerine ek gelir saglamak amaciyla balli ve meyveli agaç türlerinin dikilecegini kaydetti.

- "Ilk etapta 1 milyon ödeme yapildi"

Aricilara saglanan destekler hakkinda da bilgi veren Saylak, "Bugün itibariyla yanginda kovanlari hasar gören üreticilere 1 milyon lira civarinda ödeme gerçeklesti. Ödemeler devam edecek ayrica arili kovan destegi ödemeleri, yangindan etkilenen aricilara yüzde 100 oraninda artirilarak yapilacak. Bal üretimi için de ekstra destek saglanacak." diye konustu.

Baris Saylak, yetersiz besin nedeniyle ari ölümlerinin önüne geçmek amaciyla da üreticilere Konya Büyüksehir Belediye ile Torku firmasi is birliginde 200 ton ari yemi ve ari sekeri ulastirildigini kaydetti.

- "Yangindan zarar gören kovanlar en kisa sürede yenilenecek"

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi (TAB) Genel Baskani Ziya Sahin ise yanan alanlarin tekrar bal üreticilerine kazandirilmasi için çaba gösterdiklerini söyledi.

Çam balini çok önemsediklerini belirten Sahin, Mugla'da 6 bin arici aile ve bu ailelere ait 1 milyon 250 bin kovanin bulundugunu belirtti.

Mugla'ya disaridan gelen gezginci aricilarla 3,5 milyon kovanin bal üretimine katildigini dile getiren Sahin, sunlari söyledi:

"Mugla zaten çam balinda bir merkez. Dünyanin merkezi. Dolayisiyla Mugla'da aricilik yapilmak zorunda. Milli parklarin artik ariciliga açilmasi mutluluk verici. Tarim ve Orman Bakanimizin gerek kredi borçlarinin ertelenecegi gerekse desteklemelerin yüzde 100 artacagi yönündeki açiklamalari üreticilerimizin yüregine su serpti. Bakanimiza tesekkür ediyorum. Yangindan zarar gören kovanlar da insallah en kisa sürede yenilenecek ve üreticimiz bal üretmek için çaba gösterecek."

Kaynak: AA