KKTC'de Mutfak Tüpü Karaborsaya Düstü

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), tüp dolum firmalari artan maliyetlerden dolayi tüp gazin 140 lira olmasi yönünde hükümete baski yaparken, hükümetin buna karsi çikmasi sonucu mutfak tüpü karaborsaya düstü.

KKTC'de Mutfak Tüpü Karaborsaya Düstü


Türkiye’de 1970’li yillarda Kemal Sunal’in filmlerine konu olan tüp yoklugu Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gerçek oldu. KKTC’de tüp dolum firmalari artan maliyetlerden dolayi tüp gazin 140 lira olmasi yönünde hükümete baski yaparken, hükümetin buna karsi çikmasi sonucu tüp dolum firmalari piyasaya tüp vermemeye baslamasi ile mutfak tüpü karaborsaya düstü. KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanligi, yasanan tüp kitliginin ardindan kararini degistirerek ev tipi 10 kilogramlik tüp gaza 17 lira zam yaparak, 90 liradan 107 liraya yükseltti. Yaklasik bir haftadir ada genelinde vatandaslar mutfak tüpüne ulasmakta zorluk çekerken, markete tüp almaya giden vatandaslar elleri bos dönmeye devam ediyor.

“6 gündür elimizde tüp kalmadi”

Market sahibi olan Ömer Dikel yaptigi açiklamada, “6 gündür elimizde tüp kalmadi bunun nedeni ise Enerji Bakanligi ile dolum tesisleri fiyat konusunu anlasamamasi. Halk da biz marketçileri gözünde stokçu olarak görmekte fakat benim tüpler cumartesi sabah 1-2 saat içinde tükendi” dedi.



“Vatandas ne yapacak sokakta ates mi yakacak?”

Müsterilerin kendisini stokçulukla suçladigini belirten Dikel, “Enerji Bakanligi ve dolum tesisleri birkaç firmanin anlasamamasi fiyat konusunda halki ve bizleri asiri bir sekilde magdur etmektedir. Halk da tüp yoktu nasil yemek yapacagini bilememektedir. Vatandas ne yapacak sokakta ates yakarak yemek mi yapacak bu devirde böyle seyleri görmek gerçekten bu memlekette bizleri üzmektedir” dedi.



“Ne bizi ne de halki tüpsüz birakmaya hakkiniz yok”

Dikel, “Dolum tesisleri biz dagiticilara bize tedarik saglayan aracilara aradigimizda 140 lira olmasini talep etmektedirler. Biz de diyoruz ki zam yapacaksaniz yapin ama ne bizi ne de halki tüpsüz birakmaya hakkiniz yok. Bir an önce çözün ki insanlar evinde yemek yapabilsin bizde insanlara tedarikçi olarak mahcup olmayalim’’ ifadelerini kullandi.

“Benim babam 1980’li yillarda tüp kuyruguna girerdi”

Girne’de Firin isleten Fatih Kalkan ise, ’’Bu pandemi sürecinde kendi kendimizi ayakta tutmaya çalisirken buraya kadar borç dolmusuz ve her taraf borç sigorta-prim ödeyemez duruma geldik. Kendi hayatimizi nasil idame ettirecegimizi bilmeden simdi de tüp sikintisi yasamaya basladik. Benim babam 1980’li yillarda tüp kuyruguna girerdi” dedi.



“23 tane market iki tane de petrol istasyonu gezdim bulamadim”

Kalkan, “Tüp, yag, seker kuyrugunu bunlari biliyorduk ve yasadik. 21’inci yüzyilda ilk defa böyle bir sey yasadim. Tüpe zam gelinecegi duyuldu cuma gününden beri marketlerde tüp bulamiyorum. 23 tane market iki tane de petrol istasyonu gezdim bulamadim. Yok nereye gitti ise yok. Ögleden beri tüpler bitti is yapmaz oldum firin kapali tüp bulamiyorum. Yarin için ne olacagi da belli degil. Buradan devlet yetkililerine sesleniyorum bu ise artik bir çözüm bulsunlar. 21’inci yüzyilda tüp kuyruguna girecek ve tüp bulamayacak isek ne yapalim iki çocugum var magdur oldum kapatayim dükkani kirayi, sigortayi devlet öndesin nereye kadar?” dedi.



’’Yaklasik 30 tane markete gittik”

Markete tüp bulmak umudu ile gelen Nurettin Sizmaz ise yaptigi açiklamada, ’’Yaklasik 30 tane markete gittik ama hiç birinde tüp yok, Enerji Bakanligi ve tüp dolum firmalari arasindaki problemin bir an önce çözülmesi gerekiyor eger çözülmezse zaten bu halk bu hafta bir sekilde herhalde gidip artik parklarda falan ates yakmaya baslayip yemegi de onun üstüne pisirmeye baslayacak’’ dedi.

Kaynak: İHA