Kiliçdaroglu, Muhtarlar, STK Temsilcileri Ve Kanaat Önderleri Ile Bir Araya Geldi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Avrupali siyasetçilerin Türkiye’de bulunan siginmacilara yönelik yaptigi açiklamalara tepki göstererek, "Biz sizin taseronunuz muyuz? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti onlarin taseronlugunu mu yapacak? Siz alin, sizde kisi basi milli gelir 25 bin dolar, 30 bin dolar, 50 bin dolar, 100 bin dolar, siz alin" dedi.

Kiliçdaroglu, Muhtarlar, STK Temsilcileri Ve Kanaat Önderleri Ile Bir Araya Geldi
CHP Lideri Kemal Kiliçdaroglu, Keçiören’de Kanaat Önderleri, Muhtarlar ve STK Temsilcileri Bulusmasi’nin açilisinda konustu.

Kiliçdaroglu yaptigi konusmada Türkiye’de bulunan Afgan ve Suriyeli siginmacilara yönelik degerlendirmelerde bulundu

“Biz sizin taseronunuz muyuz”

Türkiye’nin siginmaci politikasini elestiren Kemal Kiliçdaroglu, “Izlenen yanlis politikalarla hem siginmacilar mahvoluyor hem biz mahvoluyoruz. Adamlar burada kalmak istemiyor, Avrupa’ya gitmek istiyor, gelismis ülkeye gidecegim diyor. Onlar da diyor ki ‘sakin buraya almayin, para verelim siz orada tutun’. Biz sizin taseronunuz muyuz? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti onlarin taseronlugunu mu yapacak? Siz alin, sizde kisi basi milli gelir 25 bin dolar, 30 bin dolar, 50 bin dolar, 100 bin dolar, siz alin. Neden biz aliyoruz” diye konustu.



"Binlerce Afganli bu sinirlardan nasil geçti"

Türkiye’de bulunan Afgan siginmacilar hakkinda degerlendirmelerde bulunan Kiliçdaroglu, “Bir sey daha çok önemli bazen siginmacilara kiziyoruz. Onlarin bir günahi yok ki. Siginmacilari getirenlere kizacagiz. Onlara kapiyi açanlara kizacagiz. Ellerini kollarini sallayarak nasil geliyorlar buralara? Birileri izin veriyor. Izin verene kizacaksin. Nasreddin Hoca’nin türbesi gibi kapi var ama bütün etraf açik. Iran sinirina gittim, bürokratlarla konustum. Buradan Afganlar geliyor mu diye sordum. ‘Buradan gelse pasaportlarini sorariz, kimligini aliriz, kaydini geçeriz buradan’ diyorlar. Nereden geliyor peki? 4 kilometrede bir karakol var. Karakollar kameralarla kus uçsa tespit ediyorlar. Peki binlerce Afganli bu sinirlardan nasil geçti? Kim izin verdi? Izin vereni suçlamamiz lazim. Onlarin Türkiye’nin girisine destek verenleri suçlamamiz lazim. Para için bunlari yapiyorlar. Hazine tam takir onlari getirin, siz bize para verin, biz vaziyeti kurtaralim. Bu devlet yönetimi degildir, böyle bir devlet yönetimi olmaz” ifadelerini kullandi.

“Terörü Islamofobi olarak tanimlarsaniz bu dogru degildir”

Islam ülkelerinde yasanan terör olaylarinin Avrupa’da yansimalarinin yanlis oldugunu ve bundan dolayi rahatsiz oldugunu belirten Kiliçdaroglu, “Terör olaylari dünyanin her tarafinda olur. Islam ülkelerinde de olur. Avrupalilar Islam ülkelerindeki terörü Islamofobi olarak tanimliyorlar. Bunun dogru olmadigini, böyle bir deyimin kullanilmamasi gerektigini beni ziyaret eden bütün büyükelçilere söyledim. Islamofobi dediginiz zaman sanki Islam suçun kaynagi gibi. Böyle bir anlayis olmaz. Sanki sadece terör olaylari Islam ülkelerinde oluyormus gibi. Bir yerde terör varsa insan haklari baglaminda elestirirsin. Ama terörü Islam ile bagdastirdigin zaman olmaz. Söylüyorum bizim dinimiz baris dinidir. Bizde kavga yoktur, kin yoktur, öfke yoktur, kul hakki yoktur. Bir yerde terör varsa yakalarsin ve mahkemeye çikartirsin. Ama terörü Islamofobi olarak tanimlarsaniz bu dogru degildir. Bütün batili siyasetçilere, buna dikkat etmeleri gerektigini israrla söyledim” ifadelerine yer verdi.

Kiliçdaroglu iktidara geldikleri takdirde siginmaci sorununun 2 sene içerisinde çözülecegini belirtti.

Kaynak: İHA