Ispanya Savunma Bakani Robles, Çok Sayida Afgan'in Tahliye Edilemeyecegini Açikladi

Ispanya Savunma Bakani Margarita Robles, Afganistan'dan çikmak isteyen Afganlarin tahliyesi için "insanüstü bir çaba harcandigini ancak bir çogunun orada kalacaginin bilincinde olduklarini" söyledi.

Robles, Ispanya'da Antena 3 televizyonuna verdigi demeçte, "Bati, Afganlara verdigi sözü tutmadi. Bati'nin köklü bir çözümü olmayan, büyük bir basarisizligi var. Bunda hiç süphe yok. Simdi en fazla sayida tahliye yapabilmek için insanüstü bir çabayla çalisiliyor. Ama biliyoruz ki çok kisi kalacak. Bunun bizlerde hayal kirikligina ve çok sayida gözyasina neden olacagini söylemeliyiz." dedi.

"Herkesi tahliye edemeyiz çünkü bu bize bagli degil." diyen Robles, Avrupa Birligi (AB) ülkeleri ve kurumlariyla baglantilari olanlar basta olmak üzere Afganlar için Madrid'deki Torrejon de Ardoz askeri üssünde kurulan geçici toplama merkezine simdiye kadar 1000'den fazla kisinin getirildigini kaydetti.

Robles, mevcut durumda Kabil'de havaalanina ulasmanin "imkansiz oldugunu" belirterek, "Ispanyol askerleri de havaalanindan disari çikamaz ama diger askerlerle birlikte havaalani etrafinda bazi seyler yapiliyor. Güvenlikten dolayi daha fazla detay veremem." diye konustu.

- Ispanya, ABD ile baglantili 4 bin Afgan'a geçici barinma saglayacak

Öte yandan, Ispanyol basini, ABD yönetimi ile Ispanyol hükümeti arasindaki is birligi kapsaminda, ABD ile baglantisi olan Afganlarin Ispanya'nin güneyindeki Endülüs bölgesindeki Rota ve Moron askeri üslerine götürülecegini yazdi.

Sayilari 4 bini bulabilecegi söylenen Afganlarin yaklasik 2 hafta bu üslerde kaldiktan sonra ABD veya 3. ülkelere gönderilecegi ileri sürüldü.

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, 21 Agustos'ta ABD Baskani Joe Biden ile yaptigi 25 dakikalik telefon görüsmesinde, Afganlarin tahliyesi konusunda her iki ülkenin siki is birligi yapmasi hususunda verimli bir görüsme yaptigini duyurmustu.

Kaynak: AA