Iran Cumhurbaskani Reisi'nin Kabinesi Milli Egitim Bakanligi Disinda Güvenoyu Aldi

Iran’in yeni Cumhurbaskani Ibrahim Reisi’nin meclise sundugu 19 kisiden olusan kabinesi Milli Egitim Bakanligi disinda güvenoyu aldi.

Iran Cumhurbaskani Reisi'nin Kabinesi Milli Egitim Bakanligi Disinda Güvenoyu Aldi
Iran meclisinde bugün Cumhurbaskani Ibrahim Reisi’nin 19 isimden olusan kabinesine Milli Egitim Bakanligi disinda güvenoyu aldi. Reisi’nin 5 Agustos tarihinde resmi olarak göreve baslamasiyla birlikte meclise sundugu 19 isim hakkinda 2 haftayi bulan degerlendirmeler neticesinde 18 isme güvenoyu verildi.

Milli Egitim Bakani olarak ismi önerilen Hüseyin Baggülü meclisten güvenoyu alamadi.

Iran’da 13. dönem hükümet kabinesinde Disisleri Bakani olarak Hüseyin Emir Abdullahiyan seçilirken, Seyyid Ismail Hatip Istihbarat Bakani, Seyyid Hasan Handuzi Ekonomi Bakani, Behram Eynullahi Saglik Bakani, Muhammed Riza Astiyani Savunma Bakani, Rüstem Kasimi Çevre ve Sehircilik Bakani, Ahmed Vahidi Içisleri Bakani, Cevat Uci Petrol Bakani, Hamid Seccadi Gençlik ve Spor Bakani, Ali Ekber Mehrabiyan Enerji Bakani, Izetullah Zargami Kültür ve Truzim Bakani, Muhammed Mehdi Ismaili Kültür ve Islami Irsad Bakani, Muhammed Ali Zulfigul Arastirma ve Teknoloji Bakani, Riza Fatimi Maden ve Sanayi Bakani, Emin Hüseyin Rahimi Adalet Bakani, Hücettullah Abdulmelik Çalisma Bakani, Cevat Sadati Nejat Tarim Bakani ve Isa Zareipur Iletisim ve Teknoloji Bakani olarak güvenoyu aldilar.

Reisi’nin kabinesinde meclisten güvenoyunu alan Disisleri Bakani Abdullahiyan ön plana çikan isimler arasinda bulunuyor. Batiya karsi mesafeli bir durusa sahip olan Abdullahiyan, eski Cumhurbaskani Mahmud Ahmedinejad döneminde bir süre Bahreyn Büyükelçisi olarak görev yapmis ve ardindan Arap ve Afrika Islerinden Sorumlu Disisleri Bakan Yardimciligi görevlerini üstlenmisti.

Reisi, kabinesinde bir diger dikkat çeken isim ise Içisleri Bakani olarak seçilen ülke disindaki askeri-istihbari operasyonlari yürüten Kudüs Gücü’nün eski komutani ve Ahmedinejad döneminin Savunma Bakani Ahmed Vahidi oldu.

Kabinede Çevre ve Sehircilik Bakani olarak seçilen eski Devrim Muhafizlari komutanlarindan Kasimi ile Içisleri Bakani Vahidi ABD yaptirimlari listesinde yer aliyor.

(Aynur Sena Çabuk/IHA)
Kaynak: İHA