Fas Açiklamasi Libya'ya Seçim Hazirliklarinda Karsilastigi Zorluklari Asmasi Için Destek Vermeyi Sürdürecegiz

Fas Disisleri Bakani Nasir Burita, Libya Baskanlik Konseyi Baskan Yardimcisi Abdullah el-Lafi ile Rabat’ta bir araya geldi.

Görüsme sonrasi düzenlenen ortak basin toplantisinda konusan Burita, Libya’daki seçim hazirliklarinin önünde özellikle "askeri ve güvenlik" alanlarinda zorluklar bulundugunu söyledi.

Burita, Fas’in bu engellerin asilmasi için samimi sekilde Libya’ya destek verdigini söyleyerek, "Libya zorluklarin üstesinden gelmek için her zaman Fas’a güvenebilir." dedi.

Libya Baskanlik Konseyi Baskan Yardimcisi Lafi ise Fas’in Libya’daki taraflari yakinlastirmak için her zaman çaba sarf ettigini belirterek, Rabat yönetimine Libya’daki uzlasi sürecine verdigi katkilardan dolayi tesekkür etti.

Lafi ayrica, gelecek haftalarda iki ülke is insanlarini bir araya getirecek bir forum düzenlenecegini sözlerine ekledi.

- Libya'da siyasi diyalog süreci

BM öncülügünde Libya krizine siyasi çözüm için baslatilan Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun (LSDF) Kasim 2020'deki ilk toplantisi sonucunda 24 Aralik'ta seçimlere gidilmesi karari çikmisti.

LSDF üyelerinin 5 Subat'ta Cenevre'de yaptigi oylama sonucunda da yil sonunda gerçeklestirilmesi planlanan seçimlere kadar geçici Baskanlik Konseyi Baskanligina Muhammed el-Menfi, Basbakanliga da Abdulhamid Dibeybe seçilmisti.

Muammer Kaddafi rejimini sona erdiren 2011 Subat Devrimi'nden bu yana iç savas ve siyasi krizlere sürüklenen Libya'da, Rusya, Birlesik Arap Emirlikleri, Misir ve Fransa'nin destekledigi darbeci Halife Hafter milislerinin ülkenin dogusunu kontrol etmesi nedeniyle istikrar ve güvenlik saglanamadi.

Kaynak: AA