Dünyada Son 30 Yilda Hipertansiyon Hasta Sayisi Iki Katina Çikti

Dünyada son 30 yilda hipertansiyonla yasayan yetiskin sayisinin iki katina çikarak 1,2 milyari astigi belirtildi.

Euractiv'in haberine göre, "The Lancet" tip dergisinde yayimlanan arastirmada, hipertansiyon veya yüksek tansiyonun her yil 8,5 milyondan fazla kisinin ölümüne neden oldugu ve felç, iskemik kalp rahatsizligi, diger damar hastaliklari ve böbrek hastaligi için de risk faktörü olduguna dikkat çekildi.

Dünya genelinde son 30 yilda hipertansiyonu olan yetiskin sayisinin iki katina çikarak 1,2 milyari astigi belirtilen arastirmada, tansiyonun düsürülmesi halinde kalp krizi vakalarinin dörtte bir oraninda azaltilabilecegi ve kalp yetmezligi ile felç vakalarinin ise neredeyse yari yariya indirilebilecegi ifade edildi.

Dünyada 2019 yilinda hipertansiyonu olan kisilerin yaklasik yarisinin durumlarindan habersiz olduguna isaret edilen arastirmada, hipertansiyonu olan 4 kadindan birinden ve 5 erkekten birinden daha azinda tansiyonun kontrol altina alindigi kaydedildi.

Arastirmada Macaristan, Polonya ve Hirvatistan gibi Orta ve Dogu Avrupa ülkelerinde hipertansiyon oranlarinin yüksek olduguna atif yapilirken, bu ülkelerin yani sira Litvanya, Belarus ve Romanya'da da kadinlarin yarisindan fazlasinin hipertansiyonla yasadigi tespit edildi.

Isviçre, Birlesik Krallik ve Ispanya da dahil olmak üzere Bati Avrupa ülkelerinde ise hipertansiyonun yayginliginin tüm zamanlarin en düsük seviyelerine ulastigi tespit edildi. Bu ülkeler ayni zamanda kadinlarda en düsük hipertansiyon oranlarina sahip ülkeler olarak kayda geçti.

Kaynak: AA