Bu Mahallede 1 Yildir Tarihi Çesmelerin Musluklari Çaliniyor

Eskisehir’in Odunpazari ilçesi Orta Mahallesinde 1 yildir belirli araliklarla tarihi çesmelerin musluklarinin çalinmasi mahalleliyi canindan bezdirdi. Vatandaslar, sira disi hirsizliklara çözüm bekleniyor.

Bu Mahallede 1 Yildir Tarihi Çesmelerin Musluklari Çaliniyor
Odunpazari ilçesine bagli Orta Mahallesinde bulunana tarihi çesmelerin musluklari kimligi belirsiz kisi veya kisilerce çaliniyor. Bazi çesmelerin Osmanli zamaninda kaldigi tarihi mahallede, yasanan hirsizlik olaylarina mahalle sakinleri anlam veremiyor. Musluklari ne amaçla çalindigini anlayamayan mahalle sakinleri, özellikle gece geç saatlerde gerçeklesen hirsizlik olaylarinda, sadece musluklar degil yola sabitlenen dubalarin dahi çaliniyor olmasina tepki gösteriyor. 1 yildir araliklarla gerçeklesen hirsizlik olaylarinin bir çözüme ulasmasini isteyen mahalle sakinleri, hirsizlarin ilerleyen zamanlarda evlerine de girilmesinden tedirginlik duyuyor.

“3-4 çesmemizin musluklari devamli sökülüyor”

Orta Mahallesi’nde gerçeklesen ilginç hirsizliklar hakkinda konusan Mahalle Muhtari Erol Erdal Gürdogan, mahallede bulunan tarihi çesmelerin musluklarinin 1 yildir belirli araliklarla sökülüp çalinmasina saskinlikla karsiladigini belirti. Böyle bir olaylarin son zamanlarda artmasindan endise duydugunu dile getiren Gürdogan, “Mahallemizde tarihi çesmeler var. Bu çesmelerimizin musluklari son bir senedir sökülüyor. Bir musluk ne kadar eder, çok mu para kazandiriyor bilmiyorum ama böyle. 3-4 çesmemizin musluklari devamli sökülüyor. Bazen hayirseverler, bazen belediyenin fen islerine söyleyip taktiriyoruz. Dedigim gibi 1 senedir biz mücadele veriyoruz ama israrla çaliyorlar. Polis suçüstü yapilmasi gerektigini belirtiyor, onu da yapamiyoruz çünkü bu herkes uyurken belli saatlerde yapiliyor” diye konusarak ilginç hirsizligi anlatti.

“DUBALARI GÖTÜRÜYORLAR”

Uzun yillardir Orta Mahallede ikamet ettigini belirten Süleyman Denktas, mahallesindeki tarihi çesmelerden musluklarin çalinmasinin disinda demirden dubaya birçok materyalin hirsizlarca çalindigi ifade etti.

Hirsizligi yapan sahsilarin henüz belli olmadigi olayda Süleyman Denktas, baska mahallerden gelen ve genellikle uyusturucu kullanan gençlerin mahallerinde siklikla dolastigini iddia etti. Süleyman Denktas, “Çesmeyi birakin buradaki dubalari bile götürüyorlar. Hâlbuki çesme Osmanlidan kalma bir hayir, hasenat aracidir. Ama gel gör ki sevabin disinda vukuat olmaya basladi.

Geliyorlar, buradan çesmeyi söküyorlar, su buraya akmaya basliyor, ben gece kalkip kör tipa takiyorum sabah da çesme takiyorum. Bunu direkt sökebiliyorlar ya da ellerinde anahtarlarla dolasiyorlar. Baska mahalleden gelip hap aliyor vs. o kendi sorunu, örnegin komsum su yola demirini koydu, içeri girdi Turgut agabey beni ariyor ‘demirler yok’ diye. Kasla göz arasinda, sanki uzaktan ani bekliyorlarmis gibi hemen aldiklari gibi kayboluyorlar. Bizim bu çesmemizi o kadar pis kullaniyorlar ki, bulasik yikayani var, affedersiniz gece buraya özel çamasirlarini yikamaya gelen var. Asagi mahalleden gelmis, sanki burasi kendi lavabosu gibi kullaniyor. Çöpünü giderin içine atanlar var. Benim odam bu çesmenin hemen üzerinde ve rahatsiz oluyorum” diye konusarak durumla alakali serzeniste bulundu.

(Bahadir Turgut /IHA)
Kaynak: İHA