Balikesir Ticaret Odasi Baskani Kula'dan, Vergi Borçlarini Yapilandirmak Isteyen Mükelleflere Uyari

Balikesir Ticaret Odasi Baskani Rahmi Kula, SGK ve vergi borcu olan mükelleflere, "Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Iliskin Kanun" kapsaminda basvurularin 31 Agustos itibariyla sona erecegi uyarisinda bulundu.

Kula, yaptigi yazili açiklamada, söz konusu kanunun, borçlulara ve vergi mükelleflerine kolayliklar sagladigini, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan etkilenmelerinden dolayi rahat bir nefes aldirdigini vurguladi.

Yasanin, kesinlesmis borçlara ödeme kolayligi getirdigini aktaran Kula, "Vergi dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diger borçlarin faizi YI-ÜFE oraninda yani yaklasik yüzde 75 azaltiliyor. Vergi aslina bagli cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarinda da indirim yapiliyor. Borcun pesin ödenmesi halinde katsayi alinmadigi gibi tekrar indirim yapiliyor ve borcun tamaminin ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise YI-ÜFE oraninda hesaplanan tutardan yüzde 90 oraninda, yapilandirilan borcun kanun kapsamindaki idari para cezalarindan olmasi halinde ceza tutarindan da ayrica yüzde 25 oraninda indirim yapiliyor." ifadelerini kullandi.

Kula, mükelleflerin 2016 ila 2020 yillarinda beyan ettikleri Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir/Kurum Stopaj Vergisi, Katma Deger Vergisi matrahlarini/vergilerini, kanunda öngörülen oranlarda artirmalari, belirtilen süre ve sekilde ödemeleri durumunda da bu vergi türleri nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyati yapilmayacagini bildirdi.

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Agustos'a kadar ilgili vergi dairesine basvuruda bulunabileceklerini ifade eden Kula, su bilgileri paylasti:

"Bu noktada, yasanan salgin hastalik nedeniyle tüm vatandaslarimiza elektronik basvuru yöntemlerini kullanmalarini özellikle hatirlatmak isteriz. Gelir Idaresi Baskanliginin internet adresi 'www.gib.gov.tr' veya e-Devlet 'www.turkiye.gov.tr' üzerinden basvuru yapilabiliyor. Basvuru sirasinda pesin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilebilecek, yapilandirilan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecektir. Ayrica taksitlerin ödemesi 2 ayda bir olacak sekilde düzenlenmistir. Pesin veya ilk taksit ödemelerinin 30 Eylül 2021 tarihine kadar yapilmasi gerekiyor. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmislerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. Ilk 2 taksiti ödemeyenler, kanunun getirdigi imkanlardan yararlanamayacak. Yapilandirmadan faydalanmak isteyenlerin daha detayli bilgi sahibi olmak için muhasebecilerine veya mali müsavirlerine danismasinda fayda oldugunu düsünüyorum."

Kaynak: AA