Bakan Karaismailoglu, Bartin'da Selde Yikilan Köprünün Yerine Kurulan Panel Köprünün Açilisina Katildi Açiklamasi

'Sel felaketinde Kastamonu, Bartin ve Sinop'ta 1228 kilometre uzunlugundaki yol agimizin 155,5 kilometrelik kesiminde hasarlar meydana geldi. Selin hemen ardindan kapanan yollarimizi açmaya basladik. Bugüne kadar yapilan çalismalarimizla tüm yol kesimlerimizi bir bir trafige açtik.700 makine, ekipman ve 1000'e yakin personelimizle çalismalarimiz devam ediyor' 'Iktidarimiz boyunca, yasanan afetlerde dün oldugu gibi bugün de devlet olarak afetzedelerimizi hiçbir zaman yalniz birakmadik. Afet aninda ve sonrasinda kurumsal ve profesyonel yaklasim ve çözümlerle süreçlere her zaman müdahale ettik'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, sel felaketinde Kastamonu, Bartin ve Sinop'ta 1228 kilometre uzunlugundaki yol aginin 155,5 kilometrelik kesiminde hasar meydana geldigini belirterek, "Selin hemen ardindan kapanan yollarimizi açmaya basladik. Bugüne kadar yapilan çalismalarimizla tüm yol kesimlerimizi bir bir trafige açtik. 700 makine, ekipman ve 1000'e yakin personelimizle çalismalarimiz devam ediyor." dedi.

Karaismailoglu, Kumluca-Abdipasa devlet kara yolu üzerinde bulunan ve selden hasar görerek yikilan Kumluca-2 Köprüsü'nün yerine kurulan panel köprünün açilisina katildi.

Karaismailoglu, yaptigi konusmada, ülkenin dört bir yaninda ulastirma ve altyapi projelerinin bir bir hizmete alindigini söyledi.

Türkiye'de son dönemlerde yasanan yangin ve sel gibi felaketlerin; devlet-millet dayanismasinin ne oldugunu, devletin milletin hizmetinde neler yapabilecegini, devlet, millet, STK'lar ve bütün gönüllülerle zorluklarin üstesinden nasil gelinecegini gösterdigini anlatti.

Karaismailoglu, Türkiye'de son yillarin en büyük sel felaketinin yasandigi Bati Karadeniz Bölgesi'nde vatandaslarin yaninda olduklarini ve olmaya da devam ettiklerini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Afetin ardindan vatandasimiz, devletini her an yaninda bulmustur. Basta Sayin Cumhurbaskanimiz olmak üzere, bakanlarimiz, milletvekillerimiz, yerel yönetim unsurlarimizla birlikte cansiperane bir çalisma gerçeklestirdi ve gerçeklestirmeye devam ediyor. Ilk günden itibaren oldugu gibi, devletin eli olarak her sartta ve durumda halkimizin yaninda olmaya devam ediyoruz. Gücümüzü, enerjimizi ve motivasyonumuzu, halkimizin afetin ilk gününden itibaren gösterdikleri sabir, destek ve sevgiden aliyoruz. Dün oldugu gibi bugün de milletimizle her karanlik gecenin sabahina; el ele, gönül gönüle ulastik, her zorlugun üstesinden omuz omuza geldik. Bu yarin da böyle olacaktir. Iktidarimiz boyunca, yasanan afetlerde dün oldugu gibi bugün de devlet olarak afetzedelerimizi hiçbir zaman yalniz birakmadik. Afet aninda ve sonrasinda kurumsal ve profesyonel yaklasim ve çözümlerle süreçlere her zaman müdahale ettik."

Selin yol açtigi zararlara deginen Karaismailoglu, söyle devam etti:

"Sel felaketinde Kastamonu, Bartin ve Sinop'ta 1228 kilometre uzunlugundaki yol agimizin 155,5 kilometrelik kesiminde hasarlar meydana gelmistir. Selin hemen ardindan kapanan yollarimizi açmaya basladik. Bugüne kadar yapilan çalismalarimizla tüm yol kesimlerimizi bir bir trafige açtik. 700 makine, ekipman ve 1000'e yakin personelimizle çalismalarimiz devam etmektedir.

Sinop'ta 564 kilometre yol agimizin 55 kilometrelik kesiminde hasar meydana gelmistir. Bugüne kadarki çalismalarimizda yollarda bakim onarim islerini tamamladik. Yollarimiz trafige açiktir. Iyilestirme çalismalari devam etmektedir. Selin ardindan Ayancik Çayi üzerindeki tüm köprülerin hasar görmesiyle adeta bir adaya dönen Ayancik-Türkeli ilçelerimizdeki ulasimi ivedilikle hizmete almak üzere çalismalara basladik. Karayollari Genel Müdürlügümüz ve DSI Genel Müdürlügümüz marifetiyle dolgu ve tahkimatlari hazirlanan bölgede TSK tarafindan montaji yapilan çelik köprüyü trafige açtik. Yine Ayancik Çayi üzerinde kutu menfez kullanarak, çift yönlü araç geçisine müsaade eden ve yaya geçidine de imkan veren geçisi, 18 saat gibi kisa sürede tamamladik. Türkeli Çatalzeytin arasini da ayni sekilde hizmete açtik."

Karaismailoglu, Kastamonu'da 553 km uzunlugundaki yolun 60 kilometrelik kesiminde meydana gelen hasarlari giderdiklerini ve çalismalarin sürdügünü aktararak, Çatalzeytin ilçesi ile Türkeli'yi birbirine baglayan köprünün yikilmasiyla kesilen trafik akisini saglamak üzere kutu menfezlerle geçici ulasim yolunu tamamlayarak hizmete açtiklarini bildirdi.

Bartin'da 111 kilometre uzunlugundaki 3 yolun 41 kilometrelik kesiminde olusan hasarin giderildigini dile getiren Karaismailoglu, su bilgileri paylasti:

"Sel nedeniyle Kozcagiz-Kumluca-Abdipasa il yolumuzun 21. kilometresindeki Kumluca-2 Köprümüz yikilmisti. Bugün yikilan köprünün yerine geçici olarak yapilan panel köprüyü hizmete aliyoruz. Panel köprü malzemelerimizi selin ertesi günü olan 12 Agustos'ta Karayollari 12. Bölge Müdürlügümüzden tirlarla buraya nakletmeye basladik. Köprümüzün montajina 16 Agustos'ta baslayip, 22 Agustos'ta tamamladik. Köprümüzün genisligi 4,26 metre olup, boyu 40 metredir."

- "Devlet her zaman milletinin hizmetindedir"

Karaismailoglu, 11 Agustos'tan bu yana asker, sivil, görevli ve gönüllüler ile 7/24 esasina göre mücadele verildigine isaret ederek, "Gün oldu hasar tespitinde bulunduk. Gün oldu tahliyelerde yer aldik. Gün oldu selde hayatini kaybeden vatandaslarimizin cenazelerine katilarak, yakinlarinin acilarini paylastik. Sel felaketinde hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine bassagligi diliyorum. Yaralanan kardeslerimize de acil sifalar diliyorum. Buradan milletimize sesleniyorum; devletimiz hep yaninizdadir, olmaya da devam edecektir. Devlet her zaman milletinin hizmetindedir." ifadelerini kullandi.

Sel felaketinin ardindan yürütülen çalismalardan bahseden Karaismailoglu, sunlari söyledi:

"Sel felaketinin hemen ardindan vatandaslarimizi mahsur kaldiklari yerlerden alip güvenli bölgelere naklettik. Sel felaketi sonrasinda Sinop Ayancik ve Türkeli'nde bulunan vatandaslarimizin araçlariyla tahliyesi için bölgeye arabali vapur getirdik. Arabali vapur, vatandaslarimizi araçlariyla Kastamonu'nun Inebolu Limani'na güvenle ulastirdi. Diger taraftan Türkeli ve Çatalzeytin arasindaki geçisi saglayana kadar geçen sürede vatandaslarimizi helikopterlerle sevdiklerinin yanlarina ulastirdik. Ayrica, selin denize tasidigi tomruklari, römorkörlerimizle ilk defa gerçeklestirilen ag sistemi kullanarak topladik. Bu sekilde deniz araçlarinin seyir emniyetini saglamis olduk.

Can kaybi haricindeki tüm gidenleri yerine getirebiliriz. Yaralarimizi da kisa sürede sariyoruz. Kalici yollarimizi, köprülerimizi, bina ve sanat yapilarimizi en kisa sürede yeniden yapacak ve bunlarin açilislarini da hep birlikte gerçeklestirecegiz. Buradaki koordinasyonumuz tek yürek olarak devam edecektir. Tüm birim ve ekiplerimizde sizlerin yaninda olmaya devam ediyoruz."

Bakan Karaismailoglu'na, Bartin Valisi Sinan Güner, AK Parti Bartin Milletvekili Yilmaz Tunç, Belediye Baskani Cemal Akin, AK Parti Il Baskani Turhan Kalayci, MHP Il Baskani Ercüment Özçelik ile diger ilgililer eslik etti.
Kaynak: AA