Antalya'da Bitkin Bulunup Rehabilite Edilen Ak Kuyruklu Kartal Dogaya Salindi

Büyüksehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Sube Müdürü Veteriner Hekim Aygül Arsun: 'Bize getirildiginde çok bitkin bir haldeydi. Orman yanginindan ya da sicak havadan etkilenmis olabilir' '25 günlük bir tedavi uyguladik. Türüne özgü besleme, vitamin ve mineral takviyesi yaptik. Dis ve iç parazit tedavisi uyguladik. Rehabilitasyon sürecinin ardindan kartali dogal ortamina kavusturduk'

Antalya'da bitkin halde bulunup bakima alinan ak kuyruklu kartal, rehabilitasyon sürecinin tamamlanmasiyla dogal ortamina birakildi.

Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, nadir görülen ak kuyruklu kartal, geçen ay Kemer ilçesi Beldibi Mahallesi'nde bitkin halde bulundu.

Doga Koruma ve Milli Parklar görevlileri tarafindan hayvanat bahçesine getirilen kartal, tedavisinin ardindan sagligina kavustu.

Ak kuyruklu kartal, türünün Antalya'da en uygun yasam alani olan Elmali ilçesi Avlan Gölü kenarinda dogaya salindi. Serbest birakilmadan önce son ölçümleri yapilan kartalin ayagina halka takildi. Kartalin, baska sehir ya da ülkelere göç etmesi durumunda, halkadaki numarasindan takibi yapilabilecek.

Açiklamada görüslerine yer verilen Antalya Büyüksehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Sube Müdürü Veteriner Hekim Aygül Arsun, ak kuyruklu kartalin, Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altinda bulunan bir tür oldugunu belirtti.

Hayvani dogal ortamina kavusturmanin mutlulugunu yasadiklarini aktaran Arsun, "Bize getirildiginde çok bitkin bir haldeydi. Orman yanginindan ya da sicak havadan etkilenmis olabilir. 25 günlük bir tedavi uyguladik. Türüne özgü besleme, vitamin ve mineral takviyesi yaptik. Dis ve iç parazit tedavisi uyguladik. Rehabilitasyon sürecinin ardindan kartali dogal ortamina kavusturduk." ifadelerini kullandi.

Antalya Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürü Ismail Kaya da Avlan Gölü çevresinin habitat bakimindan Ak kuyruklu kartal için en uygun yasam alani oldugunu kaydetti. Kaya, çevrede ayni türden üç kartal daha gözlemlediklerini bildirdi.

- Deniz ve göl kenarlarinda yasiyor

Ayrica açiklamada ak kuyruklu kartallara iliskin su bilgilere yer verildi:

"Çok iri bir kartal türüdür. Deniz ve nehir kenarlarinda, büyük göl kiyilarindaki ormanlik alanlarda yuva yapar. Genellikle balik ve su kuslari ile beslenirler. Ak kuyruklu kartallar tek eslidirler ve esi ölünceye kadar es degistirmezler. Kuyrugu kisa ve kama seklinde olup beyazdir. Gagasi ve burun çevresi açik sari renktedir."
Kaynak: AA