Hububat Sehrinde Endiselendiren Tablo, Fiyat Yüksek Ama Ürün Yok

Hububat üretiminde ilk siralarda yer alan Sivas’ta bugday rekoltesinde yüzde 60 kayip yasanirken alim ve satim fiyatlari geçen yila oranla yükseldi.

Hububat Sehrinde Endiselendiren Tablo, Fiyat Yüksek Ama Ürün Yok
Türkiye’nin bugday üretiminde önde gelen illeri arasinda yer alan Sivas’ta bugday hasadin da sona yaklasildi. Tarladan ürününü alan çiftçiler satis yapmak için kent merkezinde bulunan bugday pazarina geldi. Çiftçilerin hasadini yaptiklari bugday, arpa ve yulaflar traktör yardimiyla getirilerek pazar esnaflari tarafindan alinip Türkiye’nin çesitli illerine gönderiliyor. Bugday pazarinda bulunan esnaflar geçen yila oranla bu sene fiyatlarin iyi oldugunu ancak rekolte de yüzde 60 oraninda bir kayip oldugunu söyledi.

Esnaf yasanan kuraklik ve gübre fiyatlarinin yüksek olmasi sebebiyle verimin düsük oldugunu belirterek çiftçinin zor durumda oldugunu ifade etti.

Bugdaylar geçtigimiz yil bir lira 600 kurus ile 1 lira 400 kurus arasinda satilirken bu yil 2 buçuk ile 3 lira arasinda alici buluyor.

“Yüzde 60 rekolte eksikligi var’’

Bugday pazarinda esnaflik yapan Çoskun Aydin, “ Bu sene hasadimiz da fiyatlarimiz güzel fakat rekoltemiz çok düsük. Devletimizden çiftçimize yardim etmesini bekliyoruz esnaf olarak. Çiftçimiz bu sene gübre fiyatlariyla, tohum fiyatlariyla hayal kirikligina ugrarsa gelecek sene biz burada mahsul alamayacagiz. Bu sene Sivas’ta yüzde 60 rekolte eksikligi var. Alim fiyatlari geçen yila göre yüzde 60 iyi. Fakat rekolte düsüklügünden dolayi istedigi kadar fiyat yüksek olsun mamul olmadiktan sonra. Geçen sene dönümde 500 kilo aldi bu sene 100 kilo aldi. Onun için fiyatin bir etkeni yok çiftçiye karsi. Olmayan mala istedigin kadar fiyat yaz. Rekoltenin düsük olma sebebi de gübre girdileri. Bunlar yüksek oldugundan vatandas gübre atamiyor arazisine. O yüzden de verim biraz düsük oldu bu yil. Bugday suan 2 buçuk ile 3 lira arasinda alinip satiliyor. Geçen yil bir lira 600 kurus ile 1 lira 400 kurus arasindaydi’’ dedi.

Fiyatlar geçen yila oranla yüksek

Bülent Uçar ise, “Alimlarda fiyatlar yüksek yalniz bu sene rekolte düsüklügü var. Köylüler zor durumda. Köylünün gübresi, mazot, girdileri çok pahali. Köylü isin içinden çikamiyor. Haliyle bizde esnaf olarak çikamiyoruz. Fiyatlar geçen seneye göre yüzde 60 yüzde 70 yüksek. Geçen sene arpa 1 lira 300 kurustu bu sene suanda 2 lira 300 kurus civarinda’’ diye konustu.

Kaynak: İHA