Biden Yönetimi, Afganlarin Tahliyesi Için ABD'li Özel Hava Yolu Sirketlerinden Yardim Istemeyi Degerlendiriyor

ABD'de Joe Biden yönetiminin, Afganistan'in baskenti Kabil'den tahliye edilenlerin bölgedeki üslerden naklinin hizlandirilmasi için ABD'li özel hava yolu sirketlerinden yardim istemeyi degerlendirdigi bildirildi.

Wall Street Journal gazetesi, Biden yönetiminin, 2. Dünya Savasi sonrasi 1952'de olusturulan ve özel hava yolu sirketlerinden acil durumlarda ABD Savunma Bakanliginin hava ikmal gereksinimlerini desteklemesini talep eden Sivil Rezerv Hava Filosu'nu devreye sokmayi gözden geçirdigini yazdi.

Habere göre, Beyaz Saray, Kabil'den tahliye edilenlerin bölgelerdeki üslerden ABD'ye nakli için ticari 5 hava yolu sirketinden 20 uçak temin etmeyi degerlendiriyor. Ticari uçaklar Kabil'e uçmayacak ama tahliye edilerek Katar, Bahreyn ve Almanya'daki ABD üslerine getirilen Afganlari ABD'ye tasiyacak.

ABD Savunma Bakanligina göre, Kabil'den 14 Agustos'tan beri 2 bin 500'ü Amerikan vatandasi 17 bin kisi tahliye edildi.

- Taliban'in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan çekilme süreci basladi.

Anlasma, yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli olarak hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, 15 Agustos'ta Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne aldi.

Kaynak: AA