Pentagon, Kabil'den 14 Agustos'tan Beri 17 Bin Kisinin Tahliye Edildigini Açikladi

ABD Savunma Bakanligi (Petagon), Afganistan'in baskenti Kabil'den 14 Agustos'tan beri 17 bin kisinin tahliye edildigini ve bunlarin 2 bin 500'ünün Amerikan vatandasi oldugunu bildirdi.

Hamid Karzai Uluslararasi Havalimanindan tahliyelere iliskin Pentagon'da gazetecilere açiklamalarda bulunan Tümgeneral William "Hank" Taylor, sahada su an 5 bin 800 Amerikan askerinin tahliyelere yardim ettigini söyledi.

Taylor, temmuz sonundan beri 22 bin, 14 Agustos'tan bu yana ise 2 bin 500'ü Amerikan vatandasi 17 bin kisiyi tahliye ettiklerini belirtti.

- Taliban’in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde, hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, 15 Agustos’ta Cumhurbaskani Esref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne aldi.

Kaynak: AA