Misir'daki Ezher Kurumu Açiklamasi Mescid-I Aksa Yangininin Hatirasi, Siyonistlerin Terörüne Taniktir

Islam Isbirligi Teskilati: 'Mescidi Aksa'nin yakilmasinin 52. yilinda Filistin'in, baskenti olarak Kudüs'teki egemenligini tam anlamiyla yeniden kazanmasi ve sehirdeki Arap kimliginin korunmasina iliskin degismeyen destegimizi yineliyoruz'

Misir'daki El-Ezher Kurumu, Mescid-i Aksa'daki yangin hatirasinin, Siyonistlerin isledigi terör ve igrenç suçlarinin bir tanigi oldugunu belirtti.

Ezher, Mescid-i Aksa'nin 1969'da fanatik bir Yahudi tarafindan yakilmasinin 52'nci yili dolayisiyla yazili açiklamada bulundu.

"Mescid-i Aksa'yi yakmaya tesebbüs etmek, Siyonist yapilanmanin terör ve saldirganligina tanik olmaya devam edecek igrenç bir suçtur." ifadelerine yer verilen açiklamada, Filistin topraklarinin isgal edilmesi ve Kudüs'ün tarihsel kimligini degistirmeye yönelik her türlü girisimin reddedildigi yinelendi.

Açiklamada, Filistin halkini hak ettikleri mücadelede desteklemeye yönelik tarihi ve insani taahhüdü ve baskenti Kudüs olan bagimsiz bir Filistin devleti kurmaya yönelik hakli çabasinin desteklendigi kaydedildi.

Öte yandan Islam Isbirligi Teskilati (IIT) da yaptigi açiklamada, Mescid-i Aksa'nin yakilmasi yildönümünün, Israil'in Kudüs mahallelerinde Filistinli vatandaslara, özellikle Mescid-i Aksa'ya yönelik devam eden ihlalleri ve saldirilari gölgesinde geldigi belirtildi.

"Mescid-i Aksa'nin yakilmasinin 52'nci yilinda Filistin'in, baskenti olarak Kudüs'teki egemenligini tam anlamiyla yeniden kazanmasi ve sehirdeki Arap kimliginin korunmasina iliskin degismeyen destegimizi yineliyoruz." ifadesi kullanilan açiklamada, uluslararasi topluma "Birlesmis Milletler tarafindan kabul edilen içinde Kudüs'ün de bulundugu 1967 sinirlarindaki Filistin topraklarina yönelik isgali sonlandirmasi için Israil'e baski yapilmasi" çagrisinda bulunuldu.

Avustralya asilli fanatik Yahudi Dennis Michael Rohan, 21 Agustos 1969'da Mescid-i Aksa'ya girerek, Kible Camisi'nin mihrabi ve 1000 yillik minberini yakmisti.

Kaynak: AA