Fransa'da Hükümetin Kovid-19 Ile Mücadele Politikasi Karsiti Gösteriler 6. Haftasinda Devam Etti

Fransa'da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsaminda hükümetin getirdigi kisitlamalar ve asi zorunlulugu ülke genelinde bir kez daha protesto edildi.

Baskent Paris olmak üzere ülkenin birçok kentinde, bazi mesleklere getirilen asi zorunlulugu ve Kovid-19 saglik ruhsati uygulamasi karsiti gösteriler 6 haftadir devam ediyor.

Paris'te 4 farkli noktada yapilan ve sari yeleklilerin de katildigi eylemlerde, Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve hükümetin salginla mücadele politikasina tepki gösterildi.

Chatelet Meydani'ndan Senato'nun çevresine kadar yürüyen protestocular, asi zorunlulugu ve saglik ruhsati uygulamasi karsiti sloganlar atti ve pankartlar tasidi.

Polis, eylemlerde yogun güvenlik önlemleri aldi.

Montpellier kentinde düzenlenen gösteride polis ile protestocular arasinda gerginlik yasandi. Polis, eylemcilere biber gaziyla müdahale etti.

Lyon, Valence, Annecy, Strasbourg, Rennes, Lille, Orleans, Nantes, Nice ve Marsilya gibi kentlerde de eylemler yapildi.

Anayasa Konseyinin 5 Agustos'ta onayladigi, 9 Agustos'ta yürürlüge giren uygulama kapsamindaki saglik ruhsati uygulamasi, bölgeler arasi yolculuklar, hastane, bakimevleri, alisveris merkezleri hariç 50 kisiden fazla kapasiteli kapali mekanlar, restoran, kafeterya, sinema salonlari, müzeler ve eglence parklarina giris için Kovid-19 asilarini tamamladigini belgelemeyi, son 72 saatte yapilmis negatif PCR testi sonucunu göstermeyi ya da son 6 ayda hastaliga yakalanip iyilestigini kanitlamasini gerektiriyor.

Uygulama kapsaminda ayrica bakimevleri ve hastane çalisanlari ile itfaiyecilere Kovid-19 asi zorunlugu getirildi. Fransa genelinde son 5 haftadir cumartesi günleri yüz binlerce kisinin katildigi gösterilerde protesto edilmisti.

Kaynak: AA