Afgan Siyasiler Karzai Ve Abdullah, Kabil'de Üst Düzey Taliban Liderleriyle Görüstü

Afganistan'da eski Cumhurbaskani Hamid Karzai ve Milli Uzlasi Yüksek Konseyi Baskani (HCNR) Abdullah Abdullah, üst düzey Taliban liderleriyle bir araya geldi.

Abdullah, baskent Kabil'de yapilan görüsmeye iliskin Facebook hesabinda paylasimda bulundu.

Eski Cumhurbaskani Hamid Karzai ile Sahabeddin Dilaver, Abdulsalam Rahman Hanefi, Hayrullah Hayirhah ve Abdulrahman Fida gibi üst düzey Taliban liderleriyle bir araya geldiklerini ifade eden Abdullah, görüsmede genel güvenlik ve siyasi durumun tartisildigini aktardi.

Söz konusu isimler Taliban Siyasi Ofisinin önde gelen yetkilileri olarak biliniyor.

Yakin zamanda yeni Afganistan hükümetini duyuracaklarini açiklayan Taliban 18 Agustos'ta da Siyasi Ofis üyesi Enes Hakkani'nin basinda oldugu bir heyetle Karzai, Abdullah ve Hizb-i Islami Partisi Lideri Gülbeddin Hikmetyar ile görüsmüstü.

Hikmetyar, dün, yeni hükümet kurulmasi için Afgan siyasi liderleri ile Taliban arasindaki resmi görüsmelerin Taliban liderlerinin Kabil'e varmasiyla baslayacagini belirtmisti.

Taliban'in Siyasi Ofis Baskani Abdulgani Birader, hükümet kurma çalismalari için bugün baskent Kabil'e gitmisti.

- Taliban’in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma, yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken, Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde, hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil'i kusatan Taliban, 15 Agustos’ta Cumhurbaskani Esref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne aldi.

Kaynak: AA