Aricilar Kara Kara Düsünüyor, Tek Istekleri Var

Sivas’a bal üretiminde büyük rekolte kaybi yasayan aricilar, kredi borçlarinin ertelenmesini istiyor.

Aricilar Kara Kara Düsünüyor, Tek Istekleri Var
Sivas’ta iklim degisikligi ve kuraklik sebebiyle yasanan gelismeler aricilari olumsuz yönde etkiledi. Bal sagimina baslayan aricilar, rekolte ve kalite de düsüs yasayinca kara kara düsünmeye basladi.

Orta Karadeniz bölgesinden bal üretimi yapan aricilar bugün bugün toplanti yapti. Toplanti da üretimde yasanan düsüs, bal fiyatlari ve talepler konusuldu. Rekolte de yüzde 50 düsüs yasayan aricilar kredi borçlarinin ertelenmesini talep etti.

Borçlarin ertelenmesini talep ediyoruz

Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Ordu Aricilar Birligi Yönetim Kurulu Baskani Akin Çiftçi, “Aricilarimizin durumu çok iyi degil. Zaten bal veriminde bu sene yüzde 50 oraninda bir kayip var. Biz daha önce de yaptigimiz çalismalar neticesinde aricilarimizin borçlarinin ertelenmesini bakanligimizdan talep ettik. Bunun mutlaka bir an önce biz faaliyete geçmesini biz talep ediyoruz. Sayin Cumhurbaskanimizdan bu konuda biz bize yardimci olmasini bekliyoruz. Banka borçlari ertelenirse aricilarimiz bir nebze olsun rahatlarlar. Evinden çikip 9 aydir çocugunun rizkini kazanmaya çalisan aricilarimizi gerçekten zorluyor’’ dedi.

“Aricilar gelecegini göremiyor’’

Aydin Nazilli’den Sivas’a ari getiren Ferdi Tomakil ise, “Fiyatlar düsük rekolte de düsük. Suan aricinin durumu iç acici degil. Gelecegini göremiyor arici suan ki konumda. Fiyatlar maliyetlere göre yüzde 51 artis olmasi gerekirken bütün ürünlerde yedigimiz zamlarin hiçbirini biz balda yansimasini göremiyoruz. Talebimiz krediler ertelenebilir. Bal fiyatlarinda biraz daha yükselis bekliyor aricilar. Kendini kurtarmasi lazim’’ seklinde konustu.

Kaynak: İHA