Bitlis'te Hizmete Giren Acil Çagri Merkeziyle Binlerce Asilsiz Ihbar Önlendi

Bitlis'te kurumlara gelen çagrilarin tek merkezde toplandigi Acil Çagri Merkezi'nin açilmasiyla, binlerce asilsiz ihbarin önüne geçilerek görevlilerin gerçek vakalarla ilgilenmesi saglandi.

Içisleri Bakanliginin, tüm acil çagrilarin tek numara ve merkezden karsilanarak sevk ve koordine edilmesi amaciyla tüm illerde hayata geçirdigi proje kapsaminda kurulan 112 Acil Çagri Merkezinde, saglik, jandarma, itfaiye, orman ve AFAD gibi kurumlar bir arada hizmet veriyor.

112 Acil Çagri Merkezinde görevliler, gereksiz aramalari süzerek saglik, itfaiye, polis ve jandarma ihbar hatlarinin gereksiz mesgul edilmesini önlüyor. 112, 110, 155, 156, 177 gibi acil ihbar hatlarini arayanlara cevap veren "çagri karsilayicilar", vatandaslarin dile getirdigi sorun, sikayet ve vaka bilgilerini aldiktan sonra ilgili birime yönlendiriyor.

Asilsiz ve gereksiz aramalari eleyen çagri karsilayicilar, gerçek vaka bildirimlerini ilgili kurumlarin çagri merkezlerine ileterek olaylara daha hizli müdahale edilmesine imkan taniyor.

- 'Saglik personelleri asilsiz ihbarlardan kurtuldu"

112 Acil Çagri Merkezi Müdürü Tacettin Iltas, AA muhabirine, 19 Temmuz'da yapilan açilisla merkezi devraldiklarini ve o günden bu yana 72 bin 683 çagri aldiklarini söyledi.

Çagrilarin yüzde 79'unun asilsiz ihbarlardan olustugunu ve bunlarin çagri karsilayicilar tarafindan elendigini belirten Iltas, söyle konustu:

"Vatandaslarin bir olayla karsilastiklarinda hangi acil numarayi aramalari gerektigi konusundaki kafa karisikligini gidermek için böyle bir proje hayata geçirildi. Simdi hangi numarayi arasalar da çagri merkezimize düsüyor. Personellerimiz vatandasin derdini dinleyip ilgili kuruma aktariyor. Bu tür durumlarda en kisa sürede koordinasyon saglanip olaylara müdahale ediliyor. Her ihbar önemli ama tabi ki saglik bizim için daha önemlidir. Asilsiz ihbarlar çagri karsilayici ekipler tarafindan süzgeçten geçiriliyor. Eger asilsiz bir ihbarsa gereken yapiliyor. Saglik personelleri asilsiz ihbarlardan kurtuldu ve bu büyük bir rahatlama sagladi."

112 Komuta Kontrol Merkezi Sorumlusu Sedat Duru ise ambulansla ilgili tüm konularin çagrilarini karsiladiklarini aktardi.

Daha önce çocuklarin arayip dalga geçmesi, telefonlarin dinlenmesi gibi gereksiz çagrilarla zaman kaybettiklerini anlatan Duru, "112 Acil Çagri Merkezine geçtikten sonra asilsiz ihbarlarin hepsi kesildi. Bize sadece gerçek çagrilar düsüyor. Ekip olarak çok rahatladik. Daha önce bize çagri düsüyor, ambulans yollamadan yeni çagrilar geliyordu. O dönemde asilsiz ihbarlardan dolayi yogunluk olusuyordu ve hastaya ulasmamiz zorlasiyordu. Simdi bu sorunu yasamiyoruz. Hastaya odaklanip ambulanslarimizi çikartiyoruz. Bu sayede hem islerimiz kolaylasti hem de daha kaliteli hizmet vermeye basladik." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA