ABD'den Israil'e Ait Petrol Tankerine Saldiriya 'Toplu Yanit' Uyarisi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Iran’in Umman açiklarinda Israil’e ait petrol tankerine insansiz hava araci ile saldiri düzenlediginden emin olduklarini belirterek, Ingiltere, Israil ve Romanya ile çok yakin temas ve koordinasyon içinde olduklarinin ve saldiriya "toplu bir yanit verileceginin" altini çizdi.

ABD'den Israil'e Ait Petrol Tankerine Saldiriya 'Toplu Yanit' Uyarisi
Umman açiklarinda Israilli is adami Eyal Ofer’in Zodiac Maritime Denizcilik Sirketine ait Mercer Street adli petrol tankeri 30 Temmuz’da saldiriya ugramisti. Tanzanya’dan Birlesik Arap Emirlikleri’ne (BAE) giderken hareket saldiriya ugrayan gemide bulunan Ingiliz ve Romanya uyruklu 2 mürettebat hayatini kaybetmisti. Israil, Ingiltere ve ABD saldiridan Iran’i sorumlu tutmustu.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken yaptigi açiklamada, ABD’nin Iran’in Umman açiklarinda uluslararasi sulardan geçen Israil yönetimindeki petrol tankerine insansiz hava araci ile saldiri düzenlediginden emin oldugunu belirtti.

Blinken, "Cuma günü ticari gemiye yapilan saldiriyi tekrar kinamak istiyorum. Kapsamli bir inceleme yaptik ve Iran’in bu saldiriyi gerçeklestirdiginden eminiz" dedi.

ABD’nin Ingiltere, Israil, Romanya ve diger müttefikler ile petrol tankerine düzenlenen saldiriya "toplu bir yanit" bulmak için çalistigini aktaran Blinken, “Ingiltere, Israil ve Romanya ile çok yakin temas ve koordinasyon içindeyiz" ifadelerini kullanarak, saldiriya "toplu bir yanit verileceginin" altini çizdi.

Blinken, saldiriyi "seyrüsefer ve ticaret özgürlügüne dogrudan bir tehdit" olarak nitelendirerek, "Iran’in deniz tasimaciligina karsi da dahil olmak üzere bir dizi eylemde bulundugunu gördük. Bu nedenle bu özel eylemin yeni bir sey oldugundan veya yeni hükümet için su ya da bu sekilde herhangi bir seye isaret ettiginden emin degilim" dedi.

Kaynak: İHA