Küresel Piyasalar, Fed Toplanti Tutanaklarinin Ardindan Negatif Seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasinin (Fed) son toplantisina ait tutanaklarin varlik alimlarinin azaltilmasina bu yil içinde baslanabilecegi olasiligini artirmasinin ardindan satis agirlikli bir seyir izlenirken, bugün yurt içi ve yurt disinda yogun veri gündemi takip edilecek.

Fed Açik Piyasa Komitesi'nin (FOMC), 27-28 Temmuz'da düzenlenen toplantisina iliskin tutanaklar dün yayimlandi. Fed'in varlik alimlarini bu yil içinde azaltmaya baslama hazirliklari üzerinde düsündügünü ortaya koyan tutanaklarda, "Üyelerin çogu, ekonominin beklendigi gibi genis bir sekilde toparlanmasi kosuluyla varlik alimlarinin hizini bu yil düsürmeye baslamanin uygun olabilecegi kanaatinde olduklarini belirttiler." ifadesi kullanildi.

Tüm üyelerin aralik ayindan bu yana ekonominin Komitenin maksimum istihdam ve fiyat istikrari hedefleri dogrultusunda ilerleme kaydettiginde hemfikir oldugu belirtilen tutanaklarda, enflasyondan endise duyan üyelerin, varlik alimlarinin azaltilmasinin nispeten kisa sürede baslamasinin daha ihtiyatli olacagini savundugu aktarildi.

Tutanaklarda, üyelerin komitenin politikasinda degisiklik yapmadan önce bildirimde bulunacagi konusunda hemfikir oldugunun belirtilmesiyle de gözler bundan sonra yapilacak sözle yönlendirmelere çevrildi.

Analistler, yatirimcilarin bundan sonraki süreçte varlik alimlarinin azaltilmasi konusunda atilacak ilk adimin zamanlamasi ve boyutu konularinda yönlendirmelere odaklandigini, bu kapsamda bu ay sonunda gerçeklestirilecek Jackson Hole toplantisinin öneminin arttigini söyledi.

Tutanaklarin ardindan New York borsasinda ortalama yüzde 1'e yakin düsüsler görülürken, dolara olan talebin artmasi dikkati çekti. Dow Jones endeksi yüzde 1,08, S&P 500 endeksi yüzde 1,07 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,89 geriledi. Dolar endeksi dün 93 kritik esigini asmasinin ardindan bugün de 93,5 ile yaklasik 10 ayin en yüksek seviyesini gördü. ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri ise dün yüzde 1,30 seviyelerinden düsüse geçerek yüzde 1,26 seviyelerinde dengelenirken, bugün yatay seyrediyor. ABD endeks vadeli islem kontratlarinin da yeni güne negatif basladigi görülüyor.

Avrupa tarafinda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayilarindaki artisin ekonomik büyümeye yansimasina iliskin endiseler gündemin odagindaki yerini korurken, dün açiklanan verilere göre Avro Bölgesi'nde enflasyon temmuzda yillik yüzde 2,2 artarak Ekim 2018'den bu yana en yüksek seviyede gerçeklesti. Fed tutanaklari öncesinde kapanan pay piyasalari tarafinda ise karisik bir seyir öne çikti. Kapanista Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,73 ve Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,16 geriledi, Almanya'da DAX endeksi ise yüzde 0,28 yükseldi. Dün yatay seyreden avro/dolar paritesi, bugün ise tutanaklarin ardindan güçlenen dolarin etkisiyle 1,1666 ile 4 Kasim 2020'den bu yana en düsük seviyeye geriledi. Avrupa'da endeks vadeli islem sözlesmelerinin de yeni güne düsüsle basladigi görülüyor.

Asya bölgesinde Kovid-19 vaka sayilari karsisinda tedbirler genisletilmeye devam ederken, dün en yüksek günlük vaka sayisinin kaydedildigi ve 13 eyalette olaganüstü hal uygulanan Japonya'da, Basbakan Suga Yosihide ülkenin en büyük is lobisine "evden çalisin" çagrisi yapti. Bu gelismelere ilave olarak parasal tesviklerin sonuna yaklasildigi beklentilerinin artmasi ile kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,6 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 deger kaybetti.

Emtia piyasalarinda da dolardaki güçlenme ile satis baskisi artarken, altinin ons fiyati yüzde 0,5'lik düsüsle 1.779 dolar seviyelerinden islem görüyor. Brent petrolün varil fiyati ise dünkü yüzde 2,5'lik düsüsün ardindan bugün 67 dolar seviyelerinde yatay hareket ediyor.

Yurt içinde, dün Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi satis agirlikli bir seyir izleyerek günü yüzde 0,83 deger kaybiyla 1.449,59 puandan tamamladi. Dolar/TL dün yüzde 0,2 artisla 8,45'ten günü tamamlamasinin ardindan bugün bankalararasi piyasada 8,5080 seviyelerinde islem görüyor.

Analistler, bugün yogun veri akisinin bulundugu yurt içi piyasalarda, TCMB'nin agustos ayi Para Politikasi Kurulu (PPK) toplantisina iliskin özetin takip edilecegini söyledi.

Yurt disinda ise ABD'de haftalik issizlik verileri ile Philadelphia Fed Imalat Endeksi'nin izlenecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.440 ve 1.410 seviyelerinin destek, 1.470 puanin direnç konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, haziran ayi kisa vadeli dis borç istatistikleri

10.00 Türkiye, haziran ayi uluslararasi yatirim pozisyonu

10.00 Türkiye, haziran ayi finansal kesim disindaki firmalarin döviz varlik ve yükümlülükleri

10.00 Türkiye, haftalik menkul kiymet istatistikleri

11.00 Avro Bölgesi, haziran ayi cari islemler dengesi

14.00 PPK agustos ayi toplanti tutanaklari

14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, agustos ayi Philadelphia Fed Imalat Endeksi

15.30 ABD, haftalik issizlik basvurulari

17.00 ABD, temmuz ayi öncü göstergeler endeksi

Kaynak: AA