Esed Rejiminin Idlib'e Saldirisinda 5 Sivil Hayatini Kaybetti

Suriye'de Esed rejimi ve destekçilerinin Idlib Gerginligi Azaltma Bölgesi'ndeki ateskesi ihlal ederek sivil yerlesimlere düzenledigi saldirida, ilk belirlemelere göre 5 sivil yasamini yitirdi, 4 sivil ise yaralandi.

Idlib'in güneydogusundaki Maarratünnuman ilçesinde konuslu rejim ordusu ve Iran destekli yabanci terörist gruplarinin olusturdugu rejim güçleri, Idlib'in güneyindeki Messun köyünü, karadan karaya atis yapilan silahlarla hedef aldi.

Sivil Savunma ekiplerinden alinan bilgiye göre, Cebel Zaviye bölgesindeki Messun köyüne saldiri sonucunda ilk belirlemelere göre, 4'ü çocuk olmak üzere, 5 sivil hayatini kaybetti, yaralanan 4 sivil ise çevredeki hastanelere kaldirildi.

- Idlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve Iran arasinda 4-5 Mayis 2017'de gerçeklesen Astana toplantisinda, Idlib ve komsu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazi bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baskent Sam'daki Dogu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginligi azaltma bölgesi" olusturuldu.

Ancak rejim ve Iran destekli teröristler, Rusya'nin hava destegiyle 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip Idlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateskesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardi.

Rusya ve rejim güçleri, Mayis 2019'da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara basladi ve Idlib Gerginligi Azaltma Bölgesi'ndeki birçok yerlesimi ele geçirdi.

Son olarak 5 Mart 2020'de Rusya'nin baskenti Moskova'da, Türkiye ve Rusya arasinda yeni bir mutabakat saglandi.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettigi ateskes büyük ölçüde korunuyor. 2017-2020 döneminde yaklasik 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldirilarinda Türkiye sinirina yakin bölgelere göç etmek zorunda kaldi.

Kaynak: AA