Bingöl'de Baraj Ve Göletlere 1 Milyon 200 Bin Yavru Sazan Birakildi

Bingöl’de Tarim ve Orman Il Müdürlügü koordinesinde kent genelinde baraj ve göletlere 1 milyon 200 bin adet yavru sazan birakildi.

Bingöl'de Baraj Ve Göletlere 1 Milyon 200 Bin Yavru Sazan Birakildi
Elazig’in Keban ilçesinde Su Ürünleri Arastirma Enstitüsü tarafindan üretilen sazan yavrulari, baraj ve göllere birakilmak üzere Bingöl dahil 18 kente gönderildi. Bingöl’e ulasan yavru sazanlar Asagi Kaleköy baraj gölü, Yukari kaleköy baraj gölü, Kigi baraj gölü, Beyhan baraj gölü, Gülbahar baraj gölü, Karliova kale göleti, Çaytepe göleti, Gayt baraj gölü, Özlüce baraj gölü, Pembelik baraj gölü, Servi göleti ve Ördekler gölüne birakildi.

Asagi kaleköy baraj gölünde düzenlenen törene Tarim ve Orman Bakanligi Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardimcisi Nuri Yilmaz, Vali Yardimcisi Fatih Kaya, Tarim ve Orman Il Müdürü Burhan Bahadir katildi.

Yavru sazanlarinin baraja birakilmasinin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulunan Tarim ve Orman Bakanligi Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardimcisi Nuri Yilmaz, bu yil 50 milyon civarinda sazan baligi üretimi yaptiklarini belirtti.

Yilmaz, "Bu sene 50 milyon civarinda bir sazan baligi yavrusu ürettik. Ilki Elazig’da baslatmak üzere 18 ilimize dagitimini gerçeklestirdik. Bugün de burada 1 milyon 200 bin civarinda Bingöl ilinde bulunan su kaynaklarinin baliklandirilmasini gerçeklestiriyoruz. Baliklandirmadaki asil amacimiz, bu bölgede yasayan insanlarin hem geçim kaynagini hem burada bir istihdam olusturulmasi hem spor yapma amaciyla bu faaliyetlerimizi gerçeklestiriyoruz. Aslinda tabi su ürünleri ülkemiz için çok önemli. Çünkü bu bölgede yasayan insanlar, avcilikla ugrasanlar bu kaynaklardan geçimini saglamaktadir" dedi.



12 noktaya 1 milyon 200 bin adet yavru birakildi

Kent genelindeki baraj ve göletlere yavru sazanlarin birakildigini belirten Tarim ve Orman Il Müdürü Burhan Bahadir, amaçlarinin hem istihdamin arttirilmasini hem de sportif avciligin yayginlastirilmasi oldugunu söyledi.

Bahadir, “Bakanligimiz tarafindan su kaynaklarinin baliklandirilmasi projesi kapsaminda bugün ilimizde 12 noktaya 1 milyon 200 bin adet yavru sazan baligimizi biraktik. Bu sazan baliklarimiz Elazig ilimiz Keban Su ürünleri Arastirma Enstitüsü tarafindan üretilmis olup, ilimize tahsis edilmistir. Baliklarimizin birakilmasiyla birlikte ana hedefimiz, dogal stoklarimiz islahi, kapasitenin arttirilmasi, zenginlestirilmesi. Yine bunun yaninda balik popülasyonunun artirilarak su ürünlerinin istisaririnin saglanmasi, sportif amaçli avciligin gelistirilmesi, biyolojik koruma gibi faydalar saglanmis olacaktir. Bingöl ilimizde de bugün 12 noktamizda bu baliklandirma çalismasi yapildi. Ilimiz genelinde 2021 yilinda Yukari Kaleköy, Özlüce ve Kigi baraj göllerimizin bulundugu yerlerde 3 adet su ürünleri kooperatif kurulumunu gerçeklestirmis olduk. Bu sekilde de yetistiricilik yapilarak istihdaminda bu alanlarda gelistirilmesini saglamayi amaçliyoruz. Ilimiz son dönemlerde su ürünleri yetistiriciligi açisindan bir ivme kazanmis durumda. Insallah en kisa zamanda bu çalismalarin da sonuç vermesiyle birlikte avcilik anlaminda da bu ivmeyi yakalamis olacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA