Küresel Piyasalar Fed'in Temmuz Ayi Toplanti Tutanaklarina Odaklandi

Küresel piyasalarda dün satis agirlikli bir seyir izlenmesinin ardindan gözler bugün ABD Merkez Bankasinin (Fed) temmuz ayi toplanti tutanaklari ve Avro Bölgesi'nde açiklanacak enflasyon verilerine çevrilirken, yeni günün Asya borsalari ve endeks vadelileri tarafinda pozitif basladigi görülüyor.

Dünya çapinda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda delta varyantinin yayilimina iliskin endiseler ve bu paralelde alinan yeni kisitlama tedbirleri ile Afganistan kaynakli jeopolitik risklerdeki artis, pay piyasalarini baskilamaya devam ediyor.

Makroekonomik verilerin karisik sinyaller vermeye devam etmesi de risk istahinda azalisi beraberinde getirirken, Fed Baskani Jerome Powell'in yaptigi açiklamalar ekonomik gidisata yönelik bu belirsizlikleri destekledi.

Powell, Kovid-19 salgininin hala ekonomik faaliyete gölge düsürdügünü belirterek, "Salgini atlatmaya devam ederken, Fed'in ekonomiyi dikkatle izlemesi gerek. Ekonominin nasil degistigini ve bankanin politikasi üzerindeki etkilerini anlamaya çalismaliyiz. Delta varyantinin ekonomi üzerinde önemli etkilerinin olup olmayacaginin henüz net olmadigini söyleyebilirim." dedi. Fed'in Kovid-19 salgini karsisinda acil durum araçlarini etkili bir sekilde kullandigini vurgulayan Powell, acil durum ortadan kalktigi için bu araçlari tamamen kaldirma sürecinde olduklarini ifade etti.

Analistler, Powell'in açiklamalarinin ardindan gözlerin bu aksam Fed Açik Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 27-28 Temmuz'da düzenlenen toplantisina iliskin tutanaklara çevrildigini belirterek, yatirimcilarin ekonomik belirsizliklerin para politikalarina nasil yansiyacagina dair daha fazla netlik aradigini söyledi.

Öte yandan dün ABD'de temmuzda bir önceki aya kiyasla perakende satislar yüzde 1,1 ile sert düserken, sanayi üretimi yüzde 0,9 artisla beklentileri asti. Verilerin ardindan son dönemde rekor üstüne rekor kiran New York borsasinda, gelen kar realizasyonlarinin da etkisiyle satis agirlikli bir seyir izlendi. Dünkü kapanista Dow Jones endeksi yüzde 0,79, S&P 500 endeksi yüzde 0,67 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,93 deger kaybetti.

Dolar endeksi dün yüzde 0,3'lük artisla 92,9 seviyelerinden günü tamamlamasinin ardindan bugün yükselisini sürdürerek 93,1 seviyelerinde dengelendi. Dün risk istahi azalan yatirimcinin tahvil piyasasina yönelimi ile ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri yüzde 0,22'nin altina inerek 12 günün en düsük seviyesini gördü. Tahvil faizlerinin bugün nispeten kayiplarini telafi ettigi ve yüzde 1,28 seviyelerinde dengelendigi görülürken, ABD endeks vadelilerinin yeni güne yükselisle baslamasi dikkati çekiyor.

Avrupa borsalarinin da son dönemdeki yükselisine ara vererek dün günü karisik bir seyirle tamamladigi görülürken, artan Kovid-19 vaka sayilari endekslerin bu seyrinde etkili temel gelisme olarak öne çikiyor. Ingiltere'de Kovid-19 salgininda yaklasik son 5 aydaki en yüksek günlük can kaybi kayitlara geçerken, Avrupa tarafinda tur operatörlerinde tatil paketi ve havayolu sirketlerinde uçus iptallerinin arttigi bildirildi. Makroekonomi veri tarafinda ise Avro Bölgesi'nde ikinci çeyrek büyümenin çeyreklik bazda yüzde 2 ve yillik yüzde 13,6 ile beklentiler paralelinde gerçeklestigi izlendi.

Bu gelismelerle Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,28 gerilerken, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38 yükseldi, Almanya'da DAX endeksi ise yatay seyretti. Avro/dolar paritesi, dün 1,17 sinirina kadar gerilemesinin ardindan bugün yatay hareket ediyor. Avrupa endeks vadelilerinin ise yeni güne yükselisle basladigi görülüyor.

Asya tarafinda Japonya'da genisletilen Kovid-19 tedbirleri ve Çinli regülatörlerin piyasa düzenlemeleri yatirimci fiyatlamalarinda etkili olmaya devam ederken, uzun süredir düsüste olan endekslerin bugün yükselise geçtigi görüldü. Kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 1 ve Japonya'da Nikekki 225 endeksi yüzde 0,8 yükseldi.

Yurt içinde ise dün küresel piyasalarda azalan risk istahina karsin TL varliklarin güçlü seyrini korumasi dikkati çekerken, Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 0,44 artarak günü 1.461,69 puanla 2 ayin en yüksek seviyesinden tamamladi. Dolar/TL paritesi ise dün asagi yönlü hareketini 4'üncü islem gününe tasiyarak 8,3830 ile iki haftanin en düsük seviyesini görmesinin ardindan bugün 8,43 seviyelerinde yatay hareket ediyor.

Analistler, ekonomik gidisata ve para politikalarinin gelecegine yönelik belirsizliklerin devam ettigini belirterek, bu aksam açiklanacak temmuz ayi FOMC toplanti tutanaklarinin pay piyasalarinin bundan sonraki seyri açisindan önemli oldugunu söyledi.

Bugün ayrica yurt içinde özel sektörün yurt disindan sagladigi kredi borcu gelismelerinin, yurt disinda ise Avro Bölgesi ve Ingiltere'de enflasyon ile ABD'de konut baslangici verilerinin takip edilecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.470 puanin direnç, 1.340 puanin destek konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

09.00 Ingiltere, temmuz ayi TÜFE

10.00 Türkiye, haziran ayi özel sektörün yurt disindan sagladigi kredi borcu

12.00 Avro Bölgesi, temmuz ayi TÜFE

15.30 ABD, temmuz ayi konut baslangiçlari

21.00 FOMC temmuz ayi toplanti tutanaklari

Kaynak: AA