DSÖ Açiklamasi 'Güçlendirici Asi Dozlarina Su An Ihtiyaç Yok'

Dünya Saglik Örgütü, mevcut verilerin isiginda Covid-19 ile mücadelede su an için “güçlendirici” asi dozuna ihtiyaç olmadigini belirtti.

DSÖ Açiklamasi 'Güçlendirici Asi Dozlarina Su An Ihtiyaç Yok'
Korona virüs salgini ile mücadelede tüm dünyada asilama kampanyalari hizla devam ederken, yoksul ülkeler asiya ulasmakta zorluk çekiyor. Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan yapilan açiklamada, mevcut verilerin isiginda Covid-19 ile mücadelede su an için “güçlendirici” asi dozuna ihtiyaç olmadigini belirtilerek, yüksek gelirli ülkelerin yeni bir güvenlik önlemi almadan önce dünyanin en savunmasiz insanlarinin da tam olarak asilanmasi gerektigi vurgulandi.

Birçok ülkede “güçlendirici” ya da diger adiyla “hatirlatici” asi dozlari uygulanirken, DSÖ uzmanlarindan Soumya Swaminathan, güçlendirici asi dozu hakkindaki soruya, “Bugünün verilerine bakinca hatirlatma dozuna gerekli olmadigina açikça inaniyoruz" dedi.

Yüksek gelirli ülkelerde uygulanan güçlendirici asi dozlarina atifta bulunan DSÖ’nün Kidemli Danismani Bruce Aylward, "Dünyada yeterince asi var, ancak dogru yerlere dogru sirayla gitmiyor" ifadelerini kullandi. Tam asili olan kisilere güçlendirici asi dozlari uygulanmadan önce dünya çapinda en savunmasiz kisilere iki doz asi uygulanmasi gerektigine dikkat çeken Aylward, "Bundan çok çok uzagiz" dedi.



ABD’DEN 3’ÜNCÜ DOZ ASI UYGULAMASI 20 EYLÜL’DEN ITIBAREN BASLAYACAK

ABD Gida ve Ilaç Dairesi (FDA), Ulusal Saglik Enstitüleri (NIH) ve Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafindan yapilan ortak açiklamada, Covid-19’a karsi Pfizer/BioNTech ve Moderna asisi olan vatandaslara, ikinci dozun ardindan 8 ay sonra 3’üncü dozu yaptirmalari tavsiye edildi. Söz konusu 3’üncü dozlarin 20 Eylül’den itibaren uygulanmaya baslayacagi ifade edildi.

(Özlem Kaplan/IHA)
Kaynak: İHA