Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'dan Önemli Açiklamalar

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Yönetimde kim olursa olsun iyi ve kötü gününde Afganistan’in yaninda yer almak hem ahde vefanin hem de kardesligimizin geregidir. Afganistan’daki askerlerimiz hiçbir zaman muharip bir güç olarak görev yapmadi. Askerlerimizi orada asla yabanci bir güç olarak görmedik, kullanmadik" dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'dan Önemli Açiklamalar


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kanal 7, Ülke TV, 24 TV, TVNET ve TV 360 ortak yayininda gazetecilerin gündeme dair sorularini cevapladi.

Bazi ülkelerin Afganistan’a tipki Suriye’de yaptiklari gibi sadece terör ve göç açisindan baktigini bildiren Erdogan, "Terör ve göç bize gelmezse sorun yok diyorlar mantik bu. Oysa terörü de göçü de var eden on yillardir izlenen yanlis politikalardir. Bu yanlis politikalarla yüzlesmeden baris ve istikrara katkida bulunmak mümkün degil. Afganistan bizim için güçlü tarihi, beseri, kültürel baglarimizin oldugu kardes bir ülke. Afgan halkinin Istiklal Savasi’miza verdigi maddi manevi destegi unutmamiz mümkün degildir" diye konustu.



Afganistan’la olan köklü baglarin geregine uygun bir tutum izlenecegini kaydeden Erdogan, "Aramizda böyle bir bag, yakinlasma var. Yönetimde kim olursa olsun iyi ve kötü gününde Afganistan’in yaninda yer almak hem ahde vefanin hem de kardesligimizin geregidir. Ilgili kurumlarimiz zaten Taliban’la irtibat halindeydiler. Biz de ülkenin gelecegini konusmak üzere Taliban yöneticilerini kabul edebilecegimizi ifade etmistik. Bu tavrimizi bugün de muhafaza ediyoruz. Afgan halkinin huzuru, oradaki Türk soydaslarimizin selameti ve ülkemizin çikarlarinin korunmasi noktasinda her türlü isbirligine haziriz. Taliban yöneticilerinin yaptigi itidalli ve ilimli açiklamalari memnuniyetle karsiliyoruz. Özellikle Taliban’in Türkiye’ye yaklasimi köseli degildir. Daha dikkatlidir. Bizimle olan iliskileri dis politika açisindan hassastir" degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin NATO’nun Afganistan’daki kararli destek misyonunda yer alarak bu ülkenin istikrari için elinden gelen gayreti gösterdigine dikkat çeken Erdogan, "Afganistan’a ciddi yatirimlar, harcamalar yaptik. Hala yapiyoruz, bundan sonra yapacagimizin bazi alametleri ortada. Bizim isadamlarimiz var. Onlar orada bulunmakla, yatirim sürecine devam ediyorlar. Afganistan’daki askerlerimiz hiçbir zaman muharip bir güç olarak görev yapmadi. Askerlerimizi orada asla yabanci bir güç olarak görmedik, kullanmadik. Biz askerlerimizi orada yabanci bir güç olarak görmedik, kullanmadik. Amerika’nin çekilmesi sonrasi amacimiz havalimani güvenligini temin ederek ülke güvenligine katki saglamaktir. Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varligi yeni yönetimin de uluslararasi alanda elini güçlendirecek ve isini de kolaylastiracaktir. Mesele, öncelikle Afgan makamlariyla bir anlayis birligine varmaktir. Farkli seçenekler üzerinde konusabiliriz. Örnegin Libya’daki gibi ikili bir anlasmayi çözebiliriz. Bu Taliban olabilir, bu daha önceki gibi mevcut yönetim olabilir, bunlarin hepsi ile bizim dostlugumuz var, arkadasligimiz var. Suanda ülkesinden ayrilmis olan baskan yine bunlardan bir tanesidir. Bu konuda yürütülen görüsmelerde bizler aslinda belli bir gelisme kaydetmistik. Ülkemizin sundugu sartlarin önemli bir bölümü muhataplarimiz tarafindan kabullenilmeye baslanmisti. Taliban’in ülkede kontrolü saglamasiyla önümüze yeni bir tablo çikti. Simdi sahada olusan yeni gerçeklere göre planlarimizi yapiyor, görüsmelerimizi de ona göre sürdürüyoruz" ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin son günlerde yogun bir diplomasi trafigi içinde oldugunu ifade eden Erdogan, "Örnegin bu hafta sonuna kadar Merkel isle bir görüsmemiz söz konusu. Sayin Putin ile hafta sonunda görüsmemiz söz konusu. Ayni sekilde yine Avrupa’dan bir çok ülke lider ile görüsmeler söz konusu. Bugün Etiyopya Basbakani Ahmed’i kabulümüz yeni degil. Randevu eskiydi, ama ülkemizi ziyareti Etiyopya ile diplomatik iliskilerin 125. yil dönümünde gerçeklesmesi nedeniyle ayri bir önem tasiyor. Etiyopya ile iliskilerimizi bütün alanlarda güçlendirecek adimlari ele aldik" dedi.



Etiyopya ile bölgesel ve uluslararasi konularda fikir alisverisinde bulunuldugunu söyleyen Erdogan, Birlesik Arap Emirlikleri ile yatirimlar konusunda önemli konularin ele alindigini bildirdi. Erdogan, "Gerek varlik fonu baskanimi davet ettigim, yatirim destek fonu baskanimi da davet etmistim. Birlikte bu görüsmeleri yaptik. Çok ciddi bir yatirim hedefleri var" diye konustu.

Birlesik Arap Emirlikleri ve Türkiye iliskilerine yönelik konusan Erdogan, "Devletlerarasi inis çikislar hep olabilir, burada benzer bazi durumlar oldu. Bu görüsmelerle birlikte bölgedeki bazi sikintilari temenni ediyorum ki ayni kültürün, ayni inancin mensuplari olarak sorunlari gidermis oluruz" dedi.



Afganistan’daki Türk vatandaslarin tahliyesiyle ilgili konusan Erdogan, "Afganistan’daki vatandaslarimizin güvenligi ve huzurunu temin etmek bizim bir numarali önceligimiz. Afganistan’daki vatandaslarimizi özel uçak seferleriyle tahliye islemlerimizi sürdürüyoruz. Havalimanlarinin iki boyutu var. Biri sivil, biri askeri. Biz bu çalismayi daha çok askeri havalimani üzerinde yapiyoruz. Vatandaslarimiza yönelik çalismalari koordine etmek üzere Disisleri Bakanligi bünyesinde faaliyet gösteren Afganistan koordinasyon destek merkezi olusturduk. Afganistan’daki vatandaslarimiza seri bir sekilde ulastik. Devletimizin tüm imkanlariyla yanlarinda oldugunu vurguladik. 201 vatandasimizi bugün Islamabad’a götürdük oradan da ülkemize gelmelerini sagladik. Suan 552 kisiyi tahliye etmis durumdayiz. Karzai Uluslararasi Havalimani’nin isletme ve güvenlik bizde olmasinin avantajlarindan en iyi sekilde yararlaniyoruz" açiklamasinda bulundu.

Düzensiz göçle mücadele noktasinda yogun bir çaba harcandigini kaydeden Erdogan, sinir güvenliginin tahkimi için farkli önlemlerin devreye alindigini belirterek, "Iran sinirimizda 4 ilimiz var; Agri, Hakkari, Igdir, Van. Bu sinirimizin tamami duvarla örülecek. Agri ve Igdir sinirindaki duvar çalismalarini tamamladik. Suan itibariyle 157 km tamamlandi, bunun tamamini bitirecegiz. Bu tür giris çikislar olmasin, kaçkinlar olmasin diye yapiyoruz. Göç degil teröre karsi da bunlar bizim için önemli bir bariyer. Duvari olusturan 3 metre yüksekligindeki betonlarin üzerinde 1 metre dikenli tel bulunuyor. Bu sinirin 109 km kismi suanda aydinlatma sistemi ile donatilmis durumda. Yerlestirilen kameralarda düzensiz göç hareketlerini izleyip aninda müdahale ediyoruz" diye konustu.



Bir milyon göçmenin kabul edilecegi iddialarina yönelik sorulari yanitlayan Erdogan, ”Önce bir seyi çok açik samimi konusmam lazim. Bakin, hukukta bir kaide vardir; Müddei iddiasini ispatla mükelleftir. Bu adam, nereden bunu gördü, kim kendisine bunu sufle etti. Bak kendi büyükelçisi bile böyle bir seyin olmadigini söylüyor. Bu adam yalanci. Bu adamin bugüne kadar dogru biz sözü var mi? Yok. Olmayan bir seyin iddiasini veya onu savunmak, ortaya koymak Orada disisleri yetkilisi yoktu diyor. Illa Disisleri yetkilisi mi olmasi lazim. Disisleri bana bagli. Ben varim orada. Kafayi takmislar tercümanimiza yatiyorlar, kalkiyorlar orada sadece tercüman vardi diyor. Basiniza tercümanim kadar tas düssün. Bir de dürüst konusun. Bunu ispatla ben degil sen mükellefsin. Eger zerre kadar hukuk bilgin varsa, madem böyle bir iddian var ispatla. Ispatlayamiyorsan özür dile. Bunlarda o karakter yok. Isleri güçleri Türkiye’nin uluslararasi diplomaside yaptigi görüsmelerde ülkeyi nasil küçük düsürecegiz. Bu tür yalanlar üzerinden bu ülkenin cumhurbaskanini itham etmek ahlaksizligin daniskasidir. Bunlar da ahlaksizdir" dedi.



Yasanan afetler sonrasi yaralarin hizla sarilacagini belirten Erdogan sunlari kaydetti: "Sel afeti önce Artvin, Rize oradan basladi.

Artvin Rize’den sel afeti baslayinca ben hemen ertesi gün bölgeye gittim. Zaten bunlardan bir tanesi de benim ana baba ocagim Güneysu ilçesiydi. Oradaki durumlari yerinde teshis ettik. Arhavi ilçesinde geçtik ardindan. Durumlari yerinde inceledik. Metrekareye düsen yagis miktari bile bu bölgelerde yasanan afetin büyüklügünü göstermeye yeterlidir. Geliyorsunuz batiya dogru, Bartin, Sinop ve Kastamonu’daki felaket daha büyük bir felaket oradaki yagis miktari yillik yagisin birkaç katina ulasti. Kastamonu Bozkurt’a bagli köyde yillik yagis 773 kg iken sadece 10-12 Agustos’ta 420 kg yagis düstü Bozkurt’ta bir yilda görünen yagis 63 saatte oraya düstü. Sel nedeniyle yollari kapanan köylerimize Türkiye’de ilk defa havadan jeneratör naklederek elektrik verdik. Elektriksiz köy birakmadik."

(Hülya Keklik - Derya Yetim/IHA)
Kaynak: İHA