Venezuela Hükümeti Ile Muhalefet Arasindaki 1. Tur Görüsmeler Tamamlandi

Venezuela hükümeti ile muhalefet temsilcilerinin 14 Agustos'ta Meksika'da baslayan 1. tur müzakerelerinin sona erdigi bildirildi.

Norveç'in ara buluculugunda bir araya gelen Venezuela iktidar partisi ile muhalefet temsilcileri, diyalog sürecine 3-6 Eylül'de kaldiklari yerden devam etme karari aldi.

Meksika'nin Norveç Büyükelçiligi tarafindan yayinlanan ortak bildiride, siyasi ve sosyal olarak bir arada yasamanin net kurallarina bagli kalinacagi belirtilerek, "Bolivarci Venezuela Cumhuriyeti Hükümeti ve Venezuela Üniter Platformu, yapici toplantilar yaptigimizi teyit etti." ifadesine yer verildi.

Müzakerenin açilis etkinliginde Meksika Disisleri Bakani Marcelo Ebrard'in huzurunda taraflar, uyulmasi gereken genel sartlari belirleyen bir mutabakat zapti imzalamisti.

Hükümet ile muhalefetin müzakere yapmak için anlasmaya vardigi maddeler, herkes için politik haklar ve seçim güvencesi, gözlemlenebilir ve dogrulanabilir seçimler için seçim takvimi, yaptirimlarin kaldirilmasi ve varliklara iliskin haklarin iade edilmesi, anayasal hukuk devletine saygi, siyasi ve sosyal bir arada yasama, siddetten vazgeçme ve siddet magdurlarinin tazmini, Venezuela halki için ulusal ekonominin korunmasi ve sosyal koruma önlemleri, mutabik kalinan anlasmalarin uygulanmasi, izlenmesi ve dogrulugunun onaylanmasi olarak siralanmisti.

- Müzakere süreci

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, 6 Agustos'taki açiklamasinda, Venezuela hükümeti ile muhalefet arasinda yapilmasi beklenen müzakerelerin ülkesinde gerçeklestirilecegini söylemisti.

Venezela Devlet Baskani Nicolas Maduro, 23 Temmuz'daki açiklamasinda, tüm konularin ele alinmasi için muhalefet ile diyalog masasinda bulusabileceklerini belirtmisti.

Maduro, konuya iliskin olarak 13 Mayis'ta yaptigi açiklamada da eski Ulusal Meclis (AN) Baskani ve muhalif lider Juan Guaido ile ABD yaptirimlarinin kademeli olarak kaldirilmasi karsiliginda görüsmeye hazir oldugunu ifade etmisti.

Guaido da ABD yaptirimlarinin kademeli olarak kaldirilmasi karsiliginda uluslararasi gözlemcilerin denetiminde ülkede "özgür ve adil" bir seçim takviminin belirlenmesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asilarinin temin edilmesi ve tüm siyasi tutuklularin serbest birakilmasi gibi taleplerde bulunmustu.

Kaynak: AA