Venezuela Devlet Baskani Maduro, Muhalefet Ile Diyalogun Devam Etmesi Için Çaba Göstereceklerini Söyledi

Venezuela Devlet Baskani Nicolas Maduro, hükümeti ile muhalefet arasinda 14 Agustos'ta Meksika'da baslayan müzakerelerin basarili olmasi için gerekli çabayi göstereceklerini belirtti.

Uluslararasi basin mensuplarina açiklamalarda yapan Maduro, Venezuela'daki mesru otoritenin taninmasi için üç teklifte bulunduklarini ve müzakereler için Ulusal Meclis Baskani Jorge Rodriguez'e tam yetki verdiklerini söyledi.

Maduro, ABD ile de diyaloga hazir olduklarini vurgulayarak, "ABD'nin seçkinleri bize dayanamaz. Simdi (muhalefet lideri) Guaido'ya daha az katlandilar çünkü o onlari aptal yerine koydu. Guaido'yu politik olarak yendik ve ezdik." ifadesini kullandi.

Kolombiya Devlet Baskani Ivan Duque'nin, muhalefet ile yürüttükleri diyalog sürecini sabote etmeye çalistigini iddia eden Maduro, Kolombiya'dan endise verici haberler aldiklarini dile getirdi.

- "Venezuela'ya uygulanan baskilar sona ermeli"

Maduro, muhalefetle baslattiklari müzakere sürecinin bozulmamasi için ellerinden geleni yaptiklarini anlatarak, "Ulusal Meclis, muhalefet ile imzalanan mutabakat muhtirasini yakin zamanda genel oturumda tartisacak ve yasal olarak onaylayacak. Venezuela'ya uygulanan yaptirimlar ve zalimane baskilar sona ermeli." dedi.

Norveç'in ara buluculugunda bir araya gelen Venezuela iktidar partisi ile muhalefet temsilcileri, diyalog sürecine 3-6 Eylül'de kaldiklari yerden devam etme karari almisti.

- Müzakere süreci

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, 6 Agustos'taki açiklamasinda, Venezuela hükümeti ile muhalefet arasinda yapilmasi beklenen müzakerelerin ülkesinde gerçeklestirilecegini söylemisti.

Maduro, 23 Temmuz'daki açiklamasinda, tüm konularin ele alinmasi için muhalefet ile diyalog masasinda bulusabileceklerini belirtmisti.

Maduro, konuya iliskin olarak 13 Mayis'ta yaptigi açiklamada da eski Ulusal Meclis (AN) Baskani ve muhalif lider Juan Guaido ile ABD yaptirimlarinin kademeli olarak kaldirilmasi karsiliginda görüsmeye hazir oldugunu ifade etmisti.

Guaido da ABD yaptirimlarinin kademeli olarak kaldirilmasi karsiliginda uluslararasi gözlemcilerin denetiminde ülkede "özgür ve adil" bir seçim takviminin belirlenmesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asilarinin temin edilmesi ve tüm siyasi tutuklularin serbest birakilmasi gibi taleplerde bulunmustu.

Kaynak: AA