Marmara Depremi'nde Hayatini Kaybedenler Gölcük'te Anildi

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, 17 Agustos 1999'da meydana gelen depremde yasamini yitirenler için tören düzenlendi.



Kavakli Mahallesi sahilinde düzenlenen etkinlik saygi durusunun ardindan Istiklal marsi ve Kur'an-i Kerim okunmasiyla basladi.

Programda konusan Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskan Vekili Haydar Akar, anma etkinliginin yurt geneline yayilarak farkindalik yaratilabilecegini, Gölcük önderliginde Türkiye Deprem Merkezi olusturulabilecegini aktardi.

Akar, "Okullarda deprem farkindaligi yaratirken, ayni zamanda dogal afet farkindaligini da yaratmak lazim. Bu egitim çocuklarimiza ve gençlerimize verilmelidir." diye konustu.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, her ilin Türk milletinin adeta bir evladi oldugunu ifade ederek, "Milletimizin 81 evladi, yani 81 ili var. Hangi ilimizde aci yasansa içimiz yanar ve yardima kosariz. Bu vesileyle 17 Agustos tarihinde yüregimiz yanmistir. Yine maalesef yangilar, sellerle kardeslerimizi kaybettik." dedi.

Yavuz, 17 Agustos 1999 Marmara Depremi'nin ardindan afetlere iliskin paradigma degisikligi gerçeklestigini, bu degisikligin AFAD sisteminin kurulmasiyla basladigini, afet ve acil durumlarla ilgili tüm tedbirlerin yönetiminin tek bir merkezden yürütüldügünü vurguladi.

Aradan geçen yillara ragmen yapi stoku sorununun sürdügünü dile getiren Yavuz, sunlari söyledi:

"Türkiye’deki yapi stoku eski bir stok. Bunlarin bir anda degistirilebilmesi, dönüstürülebilmesi çok kolay degil. Geçen yil burada sizlere açikladigim gibi 28 agir hasarli bina vardi yikilamamisti. Bununla ilgili 8'i fiilen yikildi, kalanlardan 3'ü yürütmeyi durdurma karari aldi. Belediyelerimizle is birligi yaparak, 11'inin daha yikilmasi yönünde talimat verdim, ihalesini yaptik. Bunlardan 1'i daha yikildi. Diger 10 binanin yikimi ise bir ay içerisinde tamamlanacak. Birlik olalim birbirimize destek verelim bu binalarda can kaybimiz olmasin biz birlik olduktan sonra çözemeyecegimiz sorun yoktur. Mal canin yongasidir ama mal cani getirmez, can mali getirir. Bundan dolayi birlik olalim bu sorunlari birlikte çözelim."

- Dönüstürülmesi gereken 24 bin konut bulunuyor

Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin ise artik bazi seyleri degistirmek gerektigini söyledi.

"Belki de degistirmemiz gereken en önemli sey is yapma biçimlerimiz, hazirlik yapma biçimlerimiz... Farkindalik üzerine ve yapilanlar üzerine konusulmali." diyen Büyükakin, agir hasarli binalarin yikimina iliskin yürütülen çalismalar hakkinda sunlari söyledi:

"Kocaeli'de yaklasik 1500 kadar hasarli konut var. Zamaninda, temelinde ihtiras yattigina inandigim sebeplerle bir tarafinda alici, bir tarafinda saticinin, öbür tarafta kamu yöneticisinin oldugu bir yaklasim ile bu durum ortaya çikmis. Kabahatli arayacak degiliz. Su anda, günahi kimin üzerine atacagimizla ugrasacak da degiliz. Bu olmus, binalar yikilmis, insanlar vefat etmis, sakat kalmis. Ama halen, 22 sene sonra bugün 1500 konut duruyor. 'Efendim niye yikmiyorsunuz? Görevli degil misiniz?' denebilir. O kadar basit degil, çünkü hukuki meseleler var. Mesela su anda vatandas orta hasarli konutlari, 'ben yapacagim' dediginde, onu yikma sansimiz yok. 1400 kadar orta hasarli konut var. Bu sene baslattigimiz süreçte 113 riskli yapiyi yiktik. Ama bu kentte 28 agir hasarli konut var. Içine girilmemesi gerekiyor. Maalesef bunlarin içinde yasayan insanlar var. Yaptigimiz risk degerlendirme analizlerine göre, bu kentte halen 24 bin konutun dönüstürülmesi gerekiyor. Bu konutlar riskli. Agir hasarli ve orta hasarli konutlardan bahsetmiyorum. Kimisi zemininden dolayi risk altinda, kimisi insaat kurallarina uyulmamasindan, deprem yönetmeliklerinden, geçmiste kalmis olmasindan dolayi risk altinda. "

Kaynak: AA