Fransa Disisleri Bakani Açiklamasi 'Taliban'in Degistigini Gösteren, Kapsayici Ve Temsili Hükümet Gerekiyor'

Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian, Afganistan'daki duruma iliskin, "Taliban'in degistigini gösteren, kapsayici ve temsili hükümet gerekiyor." dedi.

Le Drian, kamu yayincisi France Info'ya yaptigi açiklamada, Taliban'in son 20 yilda kazanilan haklara saygi duyacagini açikladigini ancak bunu kanitlamasi gerektigini söyledi.

"Taliban'in degistigini gösteren, kapsayici ve temsili hükümet gerekiyor." ifadesini kullanan Le Drian, bunun en iyi kanitinin Taliban'in hukuka saygi göstermek, siddeti sona erdirmek ve sivilleri güvende hissettirmek istedigini gösteren geçis hükümetinin olmasini saglamak oldugunu belirtti.

Öte yandan Afganistan'in Paris Büyükelçisi Muhammed Homayoon Azizi, France Info'ya yaptigi açiklamada, Afganistan Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi neden terk ettigini anladigini söyledi.

Gani'nin, Taliban'in Kabil'i kontrolüne almasinin ardindan büyük baski altinda oldugunu, bu nedenle ülkeden ayrilmak zorunda kaldigini ifade eden Azizi, son haftalarda ülkesinde daha fazla siddet yasandigini, baskinin 1996-2001 arasindakinden fazlalasacagindan endise ettigini belirtti.

Azizi, Taliban'in olusturdugu risk konusunda geçmiste Fransa'yi uyardiklarini, bu ülkeden daha fazla sey beklediklerini ancak bunlarin gerçeklesmedigini dile getirdi.

Afganistan'dan Avrupa'ya dogru göç akininin Avrupalilar için sorun olusturmasini anladigini ifade eden Azizi, ancak bu soruna çözüm bulunmasi için Fransa'nin Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi ülkelere baski yapmasini umduklarini söyledi.

Kaynak: AA