ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Açiklamasi ''Taliban'in Eylemlerine Göre Tutumumuzu Belirleyecegiz''

''Doha'daki Taliban temsilcileriyle görüsmeye devam ediyoruz. ABD ordusu da Kabil'de sahada Taliban ile iletisim kurdu''

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, "Afganistan'da gelecekteki hükümetlere karsi tutumumuz, o hükümetin eylemlerine, Taliban'in eylemlerine bagli olacak." dedi.

Price, basin brifinginde, ABD'nin Kabil Büyükelçisi dahil tüm personelin Hamid Karzai Uluslararasi Havalimanina getirildigini, güvende olduklarini ve ABD Savunma Bakanligi'nin ise askeri ve ticari uçuslarin devam edebilmesi için güvenli ve emniyetli bir ortami tesis etmeye çalistigini söyledi.

ABD'nin uluslararasi ortaklari ile koordinasyon içinde oldugunu belirten Price, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken'in Türk mevkidasi Mevlüt Çavusoglu dahil çok sayida disisleri bakani ile telefonda görüstügünü ifade etti.

Price, ABD'nin ülkeyi terk eden Cumhurbaskani Esref Gani'yi tanimaya devam edip etmeyeceginin sorulmasi üzerine, ülke yönetiminde normal bir devir teslim olmadigini ve ABD'nin Afganistan'da kimi lider olarak tanima konusunda uluslararasi toplum ile birlikte çalistigini söyledi.

''Doha'daki Taliban temsilcileriyle görüsmeye devam ediyoruz. ABD ordusu da Kabil'de sahada Taliban ile iletisim kurdu.'' diyen Price, "Afganistan'da gelecekteki hükümetlere karsi tutumumuz, o hükümetin eylemlerine, Taliban'in eylemlerine bagli olacak."degerlendirmesinde bulundu.

Price, Afganistan'da temel insan haklarina saygi duymayan ve teröristleri barindiran bir hükümetle ise çalismayacaklarini söyledi.

ABD'nin Hamid Karzai Uluslararasi Havalimaninda güvenli oldugu sürece diplomatik varligini sürdürecegini belirten Price, bu sekilde ABD'ye yardim eden çok sayida Afgan vatandasinin ülkeden çikarilabilecegini ifade etti.

Kaynak: AA