17 Agustos Depreminin 22. Yilinda Hayatini Kaybedenler Anildi

Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde, 17 Agustos 1999’da yasanan Marmara depreminde yasamini yitirenler törenle anildi.

17 Agustos Depreminin 22. Yilinda Hayatini Kaybedenler Anildi
Gölcük Kavakli Mahallesi sahilinde düzenlenen etkinlikler kuran tilaveti ile basladi.

Gece ilerleyen saatlere kadar süren etkinlikler, sahilde bulunan deprem anitinda devam etti. Depremin meydana geldigi 03.02’de deprem aniti önünde toplanan Gölcüklüler’e, Gölcük Belediye Baskani Ali Yildirim Sezer, Gölcük Kaymakami Cengiz Karabulut, arama kurtarma ekipleri ve STK temsilcileri eslik etti.

Deprem aniti önünde 22 yil önce meydana gelen felaketin acilarinin halen taze oldugunu dile getiren Gölcük Belediye Baskani Ali Yildirim Sezer, “Gecenin bu saatinde pek çok hemserimiz anmak için burada. Bizim açimizdan 16 Agustos yilin en uzun gecesi, 17 Agustos da en uzun günü. O gün yasadigimiz 45 saniyelik süre hem kendi hayatimizi hem de sehrin çehresini tamamen degistirdi. Aradan geçen 22 yilin sonunda sehir depremin izlerini sildi. Ancak o gün kaybettigimiz canlari tekrar geri getirme imkanimiz yok. Buradan çikaracagimiz ders, deprem sabahi biz çok iyi bir sekilde anladik, yasalara ve kurallara uygun sekilde binalari yapmak. Dilerim Allah’tan memleketimizin bir daha böyle afetler yasamamasi. Bu vesile ile hayatlarini kaybeden tüm deprem sehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Dogal afetlerdeki zararlari minimize edecek tedbirleri almak zorunda olduklarini belirten Gölcük Kaymakami Cengiz Karabulut, “Her afet sonrasinda bir ders çikarmamiz gerekiyor. Hala bu aciyi içimizde hissediyoruz. Bu tramvayi hala yasiyoruz. Ümit ediyorum ülkemiz ve insanlik bu tip afetlerle karsilasmaz. Tedbirlerimizi alarak olasi afetlerden de kendimizi korumak zorundayiz. Bu vesileyle hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet diliyorum” diye konustu.

Deprem gecesi yasadiklarini 22 yil geçmesine ragmen unutamadiklarini dile getiren Ergun Ikiel adli vatandas ise, “Anlatilmayacak kadar korkunçtu diyebilirim o gece. Saskinlik vericiydi. Her seyimizi kaybetmeden önce zannederim aklimizi kaybetmistik çünkü düsünemiyorduk. Ne yapacagimizi bilemiyorduk. Evden disariya çiktik, evimiz yikilmamisti ama alt katlarda hasarlar vardi. Nereye gidecegimizi bilemedik. Gün isiyincaya kadar da hiçbir seyin farkinda olmadik. Yakinimizdaki komsularimizin yardimina kosmayi denedik. Çikarabildiklerimizi çikarttik. Gün isidiginda neyin ne oldugunu gördük. Unutulmayacak bir andi bizim için” seklinde konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan deprem aniti önünde hayatini kaybedenler için yapilan saygi durusu ile okunan dualarin ardindan anma töreni sona erdi.
Kaynak: İHA