NATO'nun Eski Sivil Temsilcisi Çetin Açiklamasi '(Afganistan) Büyük Ölçüde Bedeli Kadinlar Ödeyecektir'

NATO’nun Afganistan’daki eski Kidemli Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin, “Tanidigim kadariyla Taliban’i, günün sonunda yine büyük ölçüde eskiye döneceklerdir. Yine büyük ölçüde bedeli kadinlar ödeyecektir, kizlar ödeyecektir Afgan halkiyla beraber” dedi.

NATO’nun Afganistan’daki eski Kidemli Sivil Temsilcisi Çetin, Afganistan’da yasanan son durumu degerlendirdi. Çetin, Taliban’in bütün çabalara ragmen mevcut hükümetle bir araya gelip anlasma imzalamadigini belirterek, “Amerika’da yaptigi anlasmanin bir maddesi de buydu. Bir hedefi oldugunu tahmin ettim. Hedefi de sahada bütün kontrolü aldiktan sonra daha güçlü olarak bu isi yapacagina karar verdi. Çünkü karsisinda bir direnisin olmadigini gördü. Yillardir egitilen 300 bin askerin darmadagin oldugunu, silahlarini bile teslim ettiklerini gördü. Bunun kolay oldugunu anlayinca masaya oturdugu zaman daha güçlü olmasini istiyordu, onu da sagladi” dedi.



“19 yil çok uzun yil. 19’uncu yilda Taliban ile mücadelede kaybettiler”

NATO ve ABD’nin Afganistan’da yenildigini söyleyen Çetin, “19 yil çok uzun yil. 19’uncu yilda Taliban ile mücadelede kaybettiler. Çünkü Taliban’la karsi karsiya ordu olarak savasmiyorsun. Onun için çok zordur çete eylemleri yapanlarla savasmak. Dünyanin her yerinde zordur, Afganistan’da daha da zordur” diye konustu.

Türkiye ile Afganistan arasindaki durumun degistigini dile getiren Çetin, “Beklenen bir Afgan hükümeti olacak. Gerekirse Türkiye bu Afgan hükümetiyle görüsecek. Çünkü bu ayin sonundan itibaren su andaki kosullara göre bütün yabanci askerlerin çekilmesi ön görülüyor. Bütün çabalara ragmen bizim disislerinden, istihbarat örgütlerinden Taliban ile görüsmelerden bir sonuç çikmadi. Her seferinde hayir dediler, sizin de çikmaniz lazim terk etmeniz lazim diye söylediler. Simdi durum degisti. Çünkü su an sivil, seçilmis bir hükümet yok. Asagi yukari Taliban hem fiilen hem de yönetimde çok hakim. Simdi Türkiye bakimindan aslinda güç bir dönem de basliyor” seklinde konustu.



“Büyük ölçüde bedeli kadinlar ödeyecektir”

“Taliban diyor ki ben eskisi gibi degilim, yabancilar gitmesin vesaire diyor” diyen Çetin, “Tanidigim kadariyla Taliban’i günün sonunda onlar yine büyük ölçüde eskiye döneceklerdir. Yine büyük ölçüde bedeli kadinlar ödeyecektir, kizlar ödeyecektir Afgan halkiyla beraber. Çünkü 1996’dan 2002’ye kadar büyük bedeli kadinlar ödedi.

Beni ziyaret ettiklerinde sik sik ‘bize bedel ödetmeyin’ derlerdi, hakli olarak. Yine o döneme dönme ihtimalleri var” degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA