Malezya'da Istifa Etmesi Beklenen Basbakan Muhyiddin, Kabine Üyeleri Ve Kral Ile Görüstü

Basbakan Muhyiddin'in, istifasina iliskin açiklama yapmasi bekleniyor.

Malezya'da gelecek ay hükümet için yapilacak güven oylamasinda Meclis çogunlugu elde edemedigi için bugün istifa etmesi beklenen Basbakan Muhyiddin Yasin, kabine üyeleri ve Malezya Krali Sultan Abdullah Sah ile görüsme gerçeklestirdi.

Basbakanlik Ofisi'nde, yerel saatle 08.30'da bakanlarla bir araya gelen Muhyiddin, ögle saatlerine dogru Malezya Krali ile istifa kararini görüsmek için baskent Kuala Lumpur'daki kraliyet sarayi Istana Negara'ya hareket etti.

Saraydan 13.30'da ayrilan Muhyiddin'in, 15.00'da istifasina dair açiklama yapmasi bekleniyor.

Öte yandan Ulusal Kovid-19 Bagisikligindan Sorumlu Bakan Hayri Cemaleddin, sabahki görüsmenin ardindan kabinenin istifasini Malezya Krali'na sundugunu açikladi.

Bakan Hayri, son kararin Kral'a ait oldugunu vurguladi.

Basbakan Muhyiddin Yasin, iktidar koalisyonu üyesi Birlesik Malay Ulusal Örgütü (UMNO) partisinin iktidar koalisyonuna destegini çekme açiklamasinin ardindan eylülde yapilacak güven oylamasi için muhalefet partilerine "hükümete destek" çagrisi yapmisti.

Muhalefet koalisyonu Umut Ittifaki, dünkü yazili açiklamasinda Muhyiddin'in teklifini reddetmis ve bunun üzerine Muhyiddin, Malezya Krali'na istifasini sunacagini bildirmisti.

- Meclis çogunlugu tartismalari ve olasiliklar

Malezya Parlamentosunda 220 milletvekili bulunurken, iktidar olmak isteyen koalisyonun en az 111 milletvekilinin destegini almasi gerekiyor.

1 Mart 2020'de göreve geldiginde 115 milletvekili tarafindan desteklenen Muhyiddin, parlamentoda 38 milletvekili bulunan UMNO'nun destegini çekmesiyle Meclis çogunlugunu kaybetti.

Bu durumda Muhyiddin'in azinlik hükümeti lideri olarak görevine devam etmesi, Malezya Krali'nin Meclis çogunlugunu saglayacagini düsündügü bir milletvekilini basbakan olarak atamasi ve erken seçim ilan edilmesi ihtimali bulunuyor.

Muhyiddin'in disinda 111 milletvekili destegi bulunan baska bir basbakan adayi bulunmazken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle erken seçimin ilan edilecegi düsünülmüyor.

Malezya Krali, Muhyiddin'in istifasini kabul etmesi durumunda Basbakan Yardimcisi Ismail Sabri Yakub'u yeni basbakan olarak atayabilir.

- Iktidar koalisyonunda anlasmazliklar

23 Subat 2020'de eski Basbakan Mahathir Muhammed'in istifasiyla sonuçlanan siyasi krizin ardindan eski Içisleri Bakani Muhyiddin Yasin, muhalefetteki UMNO ve Malezya Islam Partisinin (PAS) destegiyle yeni koalisyon kurarak basbakanligi devralmisti.

Muhyiddin'in basbakan olduktan sonra UMNO üyesi milletvekillerine kabinede az görev vermesi, iktidar koalisyonunda zaman zaman anlasmazliklara yol açmisti.

Bu yil 29 Mart'ta düzenlenen UMNO Genel Kongresi'nde parti yönetimi, bir sonraki seçimlere kadar iktidar koalisyonunda kalmaya karar vermis fakat seçimlerde Muhyiddin'i desteklemeyeceklerini ilan etmisti.

UMNO Genel Baskani Zahid, 8 Temmuz'daki açiklamasinda, Muhyiddin'in OHAL kararnamelerini kendi amaçlari dogrultusunda kullandigini öne sürmüs ve UMNO'nun Muhyiddin'e destegini çektigini duyurmustu.

Zahid'in açiklamasinin ardindan muhalefet partileri, Muhyiddin'in Meclis çogunlugunu kaybettigini iddia etmis ve Mecliste güven oylamasi çagrisinda bulunmustu.
Kaynak: AA