ABD Hazinesi Kalkinma Bankalarinin Fosil Yakit Projelerini Finanse Etmesine Karsi Çikti

ABD Hazine Bakanligi, çok tarafli kalkinma bankalari için yayimladigi enerji finansmani rehberinde, bu bankalar tarafindan finanse edilen fosil yakitlar disindaki enerji projelerinin desteklenecegini bildirdi.

Hazine Bakanligi, ABD Baskani Joe Biden'in iklim kriziyle mücadele politikasi kapsaminda "Çok Tarafli Kalkinma Bankalari Için Fosil Yakit Enerjisi Rehberini" açikladi.

Bakanligin açiklamasinda, söz konusu rehberde kalkinma bankalarinin Paris Anlasmasi'nin kalkinma hedefleriyle uyumlu temiz ve sürdürülebilir bir gelecegin saglanmasina yardimci olacak temiz enerji, inovasyon ve enerji verimliligine öncelik veren yatirimlarinin desteklendigi belirtildi.

Iklim kriziyle mücadelenin, temiz enerjiye yönelik önemli yatirimlari gerektirdigine isaret edilen açiklamada, belirli kriterlerin karsilanmasi durumunda, kalkinma hedefleri için kritik olan sinirli fosil yakit projelerinin desteklenmesi amaciyla, gelismekte olan ülkeler için bir miktar esneklik saglanacagi kaydedildi.

Açiklamada, Hazinenin yeni rehberinin kömür ve petrol projelerine dogrudan yatirim destegini sonlandirarak ve daha temiz enerji seçeneklerini tesvik ederek, emisyonlari azaltmak ve Paris Anlasmasi'nin hedeflerine ulasmak için kati standartlar uygularken, kalkinma hedeflerini gerçeklestirmede yoksul ve savunmasiz ülkeleri, çatismalardan etkilenen devletleri ve gelismekte olan küçük ada devletlerini destekledigi ifade edildi.

ABD Hazine Bakani Janet Yellen, konuya iliskin, "ABD, gelismekte olan ülkelerin güçlü ve sürdürülebilir bir gelecek insa etmelerine yardimci olurken, çok tarafli kalkinma bankalarinin istisnai durumlar disinda fosil yakitlara verdigi destegi sona erdirmek amaciyla açik bir yol olusturmak için uluslararasi ortaklarla birlikte çalisarak iklim krizini ele almak için cesur ve proaktif adimlar atiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Yellen, 22 Temmuz'da da, kalkinma bankalarina iklim degisikligiyle mücadele için daha fazla sermayeyi harekete geçirme çagrisinda bulunmustu.

Kaynak: AA