ABD Baskani Biden, Afganistan'dan Çekilme Kararini Savundu Ve Sorumlulugu Afgan Yönetimine Atti

ABD Baskani Joe Biden, Afganistan'da Taliban'in kontrolü ele geçirmesi ve ülkedeki son durum hakkinda tüm sorumlulugu Afgan yönetimi ile güvenlik güçlerine atarken, Afganistan'dan çekilme kararinin sonuna kadar arkasinda oldugunu vurguladi.

ABD Baskani Biden, Beyaz Saray'da düzenledigi basin toplantisinda, Kabil'deki son durum hakkinda ilk kez konustu.

Konusmasinin bütününde Afganistan'dan çekilme kararini siddetle savunan Biden, kendisinin Afgan savasini gören 4. baskan oldugunu ve bunu bir sonraki baskana devretmeyecegini belirtti.

Biden, Afganistan'da "ulus insasi" için hiçbir zaman bulunmadiklarini ve ülkeden ayrilma kararinin dogru oldugunu savunurken "Afganistan'da bulunma amacimiz hiçbir zaman ulus insasi ya da birlesik ve merkezi bir demokrasi insasi olmadi." ifadelerini kullandi.

Taliban'in ülkeyi kisa sürede kontrolü almasi konusunda topu Afgan yönetimine ve güvenlik güçlerine atan Biden, "Afganistan'in siyasi liderleri kendi halklari için bir araya gelmeyi ve ülkelerinin gelecegi için müzakere etmeyi basaramadi." dedi.

Biden ayrica, Afgan güvenlik güçlerinin kendi ülkeleri için savasmaya gönüllü olmadigi bir ortamda ABD askerlerinin savasmayacagini ve savasmamasi gerektigini söyledi.

ABD Baskani Biden, halen devam eden tahliye operasyonuna müdahale etmesi ya da ABD askerlerine saldirmasi durumunda sert ve hizli karsilik vereceklerini Taliban'a ilettiklerini de dile getirdi.

Kaynak: AA