TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal Trabzon'da Findik Hasat Senligine Katildi Açiklamasi

'Üreticilerimizin her zaman yanindayiz. TMO olarak tüm üreticilerimize her türlü kolayligi gösterecegiz'

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, üreticilerin her zaman yaninda olduklarini belirtti.

Trabzon Ticaret Borsasindan (TTB) yapilan açiklamaya göre, Dünya Findik Haftasi etkinlikleri kapsaminda, Yomra ilçesine bagli Ikisu Mahallesi'nde, "Findikta Verimi ve Kaliteyi Artirma Projesi" kapsaminda olusturulan örnek bahçede findik hasat senligi gerçeklestirildi.

Güldal, burada yaptigi konusmada, findikta Dogu ve Bati Karadeniz arasinda dekarda büyük üretim farki bulunduguna dikkati çekti.

Bu tür örnek bahçeler sayesinde, batidan daha az verimli olan dogu bölgesinin farkinin kapatilabilecegine isaret eden Güldal, "Bahçedeki verim ne kadar artarsa, maliyet de düsecektir ve dolayisiyla karlilik artacaktir. Türkiye'nin findigi ne kadar çok olursa, ülkemizin ekonomik gücü, tarimsal ihracati findiktan dolayi daha çok artacaktir. Hem üreticimiz hem bölge hem de ülkemiz kazanacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

Güldal, TMO olarak tüm hazirliklari tamamladiklarina isaret ederek, "Findigin kurumasindan sonra alim islemlerine hizli bir sekilde hazirda bulunan alim depolarinda baslayacagiz. Üreticilerimizin her zaman yanindayiz. TMO olarak tüm üreticilerimize her türlü kolayligi gösterecegiz." ifadelerini kullandi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu da Türk findiginda yasanan en büyük sorunlardan birinin verim ve kaliteyi artirmak oldugunun altini çizdi.

Bundan sonra, fiyattan daha çok odaklanilmasi gereken konunun, findiktan dönüm basina alinan verimi ve kaliteyi artirmak oldugunu vurgulayan Hisarciklioglu, sunlari kaydetti:

"Bu konuda son yillarda yapilan çalismalar, gösterilen gayretler umut vericidir. Yeni bir findik anlayisi, yeni bir findik ekme ve ürün elde etme anlayisina dogru gidiyoruz. Bu da Türkiye'ye 2 milyar dolardan, 6 milyar dolara gelire dogru götürecektir."

Findik hasat senligine, Vali Ismail Ustaoglu, IYI Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, TTB Meclis Baskani Sebahattin Arslantürk, TTB Yönetim Kurulu Baskani Eyyüp Ergan, diger ilgililer ve davetliler katildi.

Etkinlik, örnek bahçede hasat yapilmasinin ardindan sona erdi.
Kaynak: AA