Avustralya'da Kovid-19'Dan Son 24 Saatte 4 Kisi Hayatini Kaybetti

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyantina karsi mücadelenin sürdügü Avustralya’da 495 kisi daha virüse yakalanirken, son 24 saatte 4 kisinin daha yasamini yitirdigi açiklandi.

Ülkede Delta varyantinin can kayiplarina neden oldugu Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinin baskenti ve Avustralya'nin en büyük sehri Sydney'de uygulanan tam kapanmaya ragmen 466 kisi daha Kovid-19'a yakalanirken, yaslari 40 ila 80 araliginda degisen 2'si kadin 4 kisi hayatini kaybetti.

Kente son aylardaki en yüksek vaka sayisinin kaydedilmesini "endise verici gün" olarak tanimlayan NSW Eyalet Basbakani Gladys Berejiklian, "Çok endise verici bir sekilde toplum içinde 466 vaka yasadik. Bu, bir gecede gördügümüz en büyük siçrama. NSW'deki durum hakkinda gerçekten son derece endiseliyiz." ifadelerini kullandi.

- Yasaklara uymayanlara 5 bin dolara kadar ceza verilecek

Tam kapanmanin 28 Agustos'a kadar yürürlükte olmasina ragmen vaka sayilarindaki artisin kurallara uyulmamasindan kaynaklandigi belirtildi.

Yasaklara ragmen kentteki kural ihlallerinin çok fazla oldugunu belirten NSW Emniyet Müdürü Mick Fuller, askeri birliklerin destegiyle "Evde Kal" operasyonlari baslatip kurallari ihlal edenlere 5 bin Avustralya dolarina kadar (Yaklasik 31 bin 400 TL) para cezasi verilecegini söyledi.

- Melbourne'da 21, Brisbane'de 7, Canberra'da 1 yeni vaka kaydedildi

Delta varyantina karsi tam kapanmanin yürüklükte oldugu Victoria eyaletinin baskenti Melbourne'da 21, Queensland eyaletinin baskenti Brisbane'de 7 ve Avustralya'nin baskenti Canberra'da 1 yeni vaka kaydedildi.

Öte yandan Kovid-19 asi çalismalarina hiz verilen ülkede, ilk doz asiyi yaptiranlarin orani 47,3'e, ikinci dozu da alanlarin sayisi yüzde 25,5'e yükseldi.

Mart 2020'den bu yana vatandaslari ve daimi oturma izni olanlar haricindekilere sinirlarini kapatan Avustralya'da asilama oranlarinin, yüzde 80'leri bulmasi durumunda sinirlarin kademeli olarak açilmasi bekleniyor.

Avustralya Federal Saglik Bakanliginin verilerine göre Kovid-19'un ilk kaydedildigi 25 Ocak 2020'den bu yana virüse yakalanan 38 bin 658 kisiden 952'si hayatini kaybetti.

Ülkedeki 6 bin 703 aktif vakadan 68'i yogun bakimda olmak üzere 429 kisinin hastanedeki tedavileri devam ediyor.

Kaynak: AA