AFAD Açiklamasi 'Yasanan Sel Nedeniyle 57 Vatandasimiz Hayatini Kaybetmistir'

Afet ve Acil Yönetim Baskanligi (AFAD), Bartin, Kastamonu Ve Sinop’ta meydana gelen sel afeti hakkinda, “Yasanan sel nedeniyle 57 vatandasimiz (48 Kastamonu, 8 Sinop, 1 Bartin) hayatini kaybetmistir. 8 vatandasimizin tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir” açiklamasinda bulundu.

AFAD Açiklamasi  'Yasanan Sel Nedeniyle 57 Vatandasimiz Hayatini Kaybetmistir'
AFAD tarafindan Bartin, Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen sel felaketi hakkinda açiklama yapildi. Açiklamada, “Yasanan sel nedeniyle 57 vatandasimiz (48 Kastamonu, 8 Sinop, 1 Bartin) hayatini kaybetmistir. 8 vatandasimizin tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir. Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalismalarinin esgüdüm halinde yürütülmesi saglanmaktadir. Türkiye Afet Müdahale Plani’na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalismalarin kesintisiz olarak yürütülmesi amaciyla, AFAD Baskanligi Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi faaliyete geçirilmis; tüm çalisma gruplari, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katilimiyla 7 gün 24 saat çalisma esasina göre çalismaya baslamistir. Önümüzdeki 5 günlük periyotta Bartin, Sinop ve Kastamonu’da (15.08.2021-19.08.2021) yagislarin etkisini kaybetmesi beklenmektedir. Yarin (15.08.2021 Pazar) ve önümüzdeki hafta Persembe (19.08.2021) günleri kiyi kesimlerde hafif saganak yagis geçisleri beklenmektedir. Diger günler havanin genellikle parçali bulutlu olacagi tahmin edilmektedir” denildi.

Arama kurtarma çalismalari

Bartin Ulus, Sinop Ayancik ve Kastamonu Bozkurt ilçelerinde arama ve kurtarma ekipleri tarafindan çalismalarin araliksiz devam ettirildigi belirtilen açiklamada, “Bölgede yürütülen çalismalarda AFAD, Genelkurmay Baskanligi, Emniyet Genel Müdürlügü, Sahil Güvenlik Komutanligi, Jandarma, 112, UMKE, Karayollari Genel Müdürlügü, DSI, Belediyeler, Il Özel Idaresi, sivil toplum kuruluslari ve AFAD Gönüllülerinin personel ve araçlari görev yapmaktadir. Il bazinda görev yapmakta olan personel ve araç sayilari; - Kastamonu’da; 4215 personel, 524 araç, 32 ambulans, 1 helikopter, 1 JIKU, 1 drone, 1 IHA, 3 AFAD mobil koordinasyon tiri, 1 mobil mutfak tiri, 1 mobil harekat merkezi, 455 is makinesi, 15 vidanjör, 1 mobil enerji araci, 15 bobcat, 5 cenaze araci, 33 bot ve 61 motopomp, 3 dalgiç pompa, 20 jeneratör, 4 kepçe, 14 arama köpegi, 5 bin kisi kapasiteli sahra mutfak - Sinop’ta; 2375 personel ile 20 helikopter, 292 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’i, 1 mobil mutfak, 27 ambulans, 16 UMKE, 235 is makinasi, 1 JIKU, 1 vidanjör, 9 bot ve 18 motopomp, 8 dalgiç pompa, 5 arama köpegi, bin 500 kisi kapasiteli sahra mutfak - Bartin’da; 1203 personel, 108 araç, 7 ambulans, 1 UMKE, 77 is makinasi, 1 jeneratör, 2 motopomp, 1.500 kisi kapasiteli sahra mutfak Sevk Edilen/Intikal Halinde Ekipler Bölgeye, AFAD Adana, Kahramanmaras, Bursa ve Ankara il müdürlükleri, Gaziantep, Ankara ve Sakarya Büyüksehir Belediyeleri, Adana IHH ile Adana YAKUT’tan toplamda 139 personel, 10 araç, 5 cenaze nakil araci, 1 bot ve 8 bobcat sevk edilmistir” ifadelerine yer verildi.



Beslenme çalismalari

Beslenme çalismalari hakkinda bilgi verilen açiklamada, “Türk Kizilay tarafindan sel bölgelerinde toplam 223 personel/gönüllü, 9 ikram araci ve 54 araç görev yapmakta olup; 50.870 sicak yemek, 33.322 kumanya, 44.032 ikramlik malzeme dagitimi yapilmistir. Jandarma Genel Komutanligi tarafindan Sinop’a 1 Mobil Mutfak TIR’i sevk edilmis, afetzedeler için yemek pisirme ve dagitim hizmetine baslamistir. 1500 kisiye 3 ögün yemek dagitimi yapilmaktadir. Emniyet Genel Müdürlügü tarafindan Kastamonu’ya 1 Mobil Mutfak TIR’i sevk edilmistir. Afetzedeler için yemek pisirme ve dagitim hizmetine baslamistir” denildi.

Tahliye çalismalari

Tahliye çalismalari hakkinda bilgiler verilen açiklamada su ifadeler kullanildi:

“Bartin; Ulus Ilçesinde sel afeti sonrasi 341 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmistir. - Kastamonu; Toplamda bin 480 vatandasimiz tahliye edilmistir. Tahliye edilen vatandaslarimizdan 372’si yakinlarinin yanina tahliye edilmistir. Sinop; Ayancik ilçesi ve mahallelerinden 533 afetzede 2 helikopter araciligiyla tahliye edilmistir. Tahliye edilen 533 afetzededen 469’u yakinlarinin yanina tahliye edilmistir. Barinma Çalismalari Kastamonu’da acil barinma ihtiyacinin karsilanmasi için ögrenci yurtlarinda 3.707 kisilik kapasite ayrilmis olup, 792 vatandasimiza barinma hizmeti sunulmaktadir. Ankara Ilinden Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulasmistir. Çadirlarda 382 afetzede kalmaktadir. Sinop’ta acil barinma ihtiyacinin karsilanmasi için ögrenci yurtlarinda 2.733 kisilik kapasite bulunmakta olup, 146 vatandasimiza barinma hizmeti sunulmaktadir. Bartin’da acil barinma ihtiyacinin karsilanmasi için ögrenci yurtlarinda 3.000 kisilik kapasite ayrilmis olup 22 vatandasimiza barinma hizmeti sunulmaktadir. Kastamonu’daki olasi barinma ihtiyaçlarini karsilamak üzere; 220 çadir, 660 battaniye, 660 yatak, 660 nevresim seti bölgeye sevk edilmistir. Ankara Ilinden Kastamonu’ya sevk edilen 4 adet WC konteyneri bölgeye ulasmis olup, 2 adet WC konteyner Bozkurt merkeze, 2 adet WC konteyner Abana’ya yerlestirilmistir."

Acil yardim ödenegi

AFAD tarafindan; Kastamonu’ya 5 Milyon TL, Sinop’a 3 Milyon TL ve Bartin’a 2 Milyon TL acil yardim ödenegi gönderildigi aktarilan açiklamada, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’ndan ise Kastamonu’ya 5 Milyon, Sinop’a 3 Üniversiteler Mah. Dumlupinar Bulvari No: 159 06800 Çankaya / Ankara 0 (312) 258 23 23 0 (312) 258 20 82 www.afad.gov.tr milyon ve Bartin’a 2 milyon ödenek gönderilmistir. Bartin iline Iller Bankasi tarafindan altyapi hasarinin giderilmesi için 3 Milyon ? ödenek aktarilmistir. Toplamda 23 milyon nakdi ödenek gönderilmistir” ifadeleri kullanildi.

Enerji çalismalari

Enerji çalismalari hakkinda bilgi verilen açiklamada, “Bartin il genelinde elektrik verilemeyen köy kalmamistir. Kastamonu genelinde farkli ilçelerde, 64 köye ve Sinop’ta 62 köye elektrik verilememektedir. Kastamonu’ya Samsun AFAD’dan 1 mobil enerji araci bölgeye sevk edilmistir. Kastamonu Bozkurt ilçesinde 13 adet jeneratör, Azdavay’da 1 jeneratör sahada aktif durumdadir. Sinop Ayancik ilçesinde çesitli büyüklükte 32 adet jeneratör hazirlanmistir. 29 adet jeneratör aktif durumdadir” denildi.

Ulasim Altyapi

Ulasim ve Altyapi konusunda bilgiler verilen açiklamada, “Kastamonu’da; 14.08.2021 itibariyle Agli-Senpazar arasinda ekipler yolda 5 noktada göçmeler tespit etmis olup, tespit ve onarim çalismalari devam etmektedir. Inebolu-Kastamonu arasi ulasima açilmistir. Valay-1 Köprüsünün ayaklarinda hasar olustugundan dolayi ve bir noktada meydana gelen heyelan sebebiyle yol trafige kapatilmistir. Evrenye-Devrekani yolu trafige açilmistir. Ulasim için bu noktalar kullanilmaktadir. Bartin’da; Yapilan çalismalar sonucunda Bartin-Karabük yolu kontrollü olarak trafige açilmistir. Kumluca-Kozcagiz arasi ulasima kapanmistir. Sinop’ta; Oluza Köprüsü’nde hasar onarimi yapilarak trafige açilmistir. Yapilan çalismalarla Sinop Ayancik yolu bazi noktalarda tek seritten olmak üzere kontrollü olarak trafige açilmistir. Yenikonak Erfelek yolu yapilan çalismalarla kontrollü olarak trafige açilmistir Kastamonu ve Sinop Havalimanlari, bölgedeki demiryolu hatlari ile kiyi yapilarinda ulasimi etkileyen bir sorun bulunmamaktadir. Altyapi Kastamonu Azdavay ve Devrekani ilçelerine su verilmektedir. Devrekani’de terfi merkezi su altinda kaldigindan geçici olarak kaynaktan su verilmektedir. Bozkurt’ta yüksek yerlerdeki 4 mahallenin arizalari giderilerek su verilmektedir. Bozkurt Merkez mahallesini besleyen 2 adet kuyu tahrip oldugundan su verilememektedir Bartin Abdipasa’da Derecik mahallesi disinda kalan mahallelere su verilememektedir. Ulus ilçesinde içme suyuna iliskin tüm arizalar giderilmistir. Bartin iline Iller Bankasi tarafindan altyapi hasadinin giderilmesi için 3 Milyon TL ödenek aktarilmistir. Sinop Ayancik’ta atil durumdaki kuyularin bakim onarimlari yapilarak ilçeye su verilmistir. Ilçede 10 km’lik sehri besleyen içme suyu iletim hatti kullanilamaz duruma gelmistir. Kanalizasyon, yagmur suyu ve atik su aritma tesisi ile ilgili hasar tespit çalismalarina baslanilmistir. Erfelek’te içme suyu konusunda bir hasar bulunmamaktadir. Türkeli’nde içme suyu kismi olarak verilmeye baslanmistir. Mevcut su kuyulari kullanilamaz durumdadir. Kuyulardan su temini saglanmasi için boru temin edilmistir” ifadeleri kullanildi.

Haberlesme çalismalari

Bartin, Kastamonu ve Sinop sel felaketinde haberlesmede genel olarak kesinti bulunmadigi belirtilen açiklamada, “Sel bölgesinde 12 adet mobil baz istasyonu kurulmus, 16 adet mobil baz istasyonu ve 4 adet acil iletisim araci (wi-fi araci) sevk edilmistir. Psikososyal Destek Sel felaketlerinde; ; Kastamonu Ilinde 812 kisiye; Bartin Ilinde 553 kisiye; Sinop Ilinde 599 kisi olmak üzere toplam 1964 kisiye psikososyal destek hizmeti sunulmustur. Ayni Bagis ve Depo Yönetimi Kastamonu Organize Sanayi Bölgesi Fabrika Deposu ana depo olarak güncellenmistir. Alternatif depolar da asagida sunulmustur: Kastamonu Il Özel Idarenin Deposu (1.Alternatif) Kastamonu Il Merkez Jandarma Komutanligi (2.Alternatif) Kastamonu Seker Fabrikasi (3.Alternatif) Kastamonu Abana Sebahat Mesut Yilmaz Meslek Yüksekokulu Sinop Organize Sanayi Bölgesi Ayancik Belediyesi Olimpik Spor Salonu Bartin Ulus Sehit Musa Aytar Anadolu Meslek Lisesi Tarim ve Orman Taskin bölgelerine kesif yem, yonca otu, saman ile sokak hayvanlari ve evcil hayvanlar için yem sevkiyati yapilmistir. Kastamonu’ya 42,5 ton yem, 380 kg köpek-kedi mamasi ile Sinop’a 19 ton yem, 190 kg köpek-kedi mamasi sevkiyati yapilmistir” denildi.
Kaynak: İHA