Kanada'da Kamu Çalisanlari, Uçak Ve Tren Yolculari Için Iki Doz Asi Zorunlu Oldu

Kanada'da, uçak ve tren yolculari ile kamu sektöründe çalisanlarin, iki doz yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) asisi yaptirmalari zorunlu hale getirildi.

Kanada Federal Ulastirma Bakani Omar Alghabra, tüm kamu görevlilerinin yani sira kamu kurumlari ile çalisan sirketler ve federal isletmeler personelinin de ekim sonuna kadar iki doz Kovid-19 asisi yaptirmalarinin mecburi hale geldigini duyurdu.

Bakan Alghabra, Kanada'nin Kovid-19 asilamasinda, dünyada en yüksek orani yakalayan ülkeler arasinda oldugunu hatirlatarak "Tüm asiya uygun Kanadalilarin yüzde 81'i en az bir doz aldi. Kanada'nin daha iyisini yapmasi gerek. Mümkün oldugunca çok Kanadaliya ulasmamiz gerekiyor." dedi.

Zorunlu asi uygulamasinin hava ve demir yolu yolculari için de zorunlu hale getirildigini aktaran Alghabra, bankacilik, yayincilik ve telekomünikasyon gibi federal sektörlerdeki isverenlerin de çalisanlarina asi yaptirmalarinin sart kosuldugunu duyurmalarini istedi.

Kanada Ulastirma Bakani, gece konaklamali kruvaziyerler ile seyahat edeceklerin de bu kapsama alindigini ifade etti.

Alghabra, Kanada’da 300 binden fazla federal kamu görevlisi ile federal is kanununa tabi yüz binlerce çalisan bulundugunu belirterek ekim sonuna kadar asi sartini yerine getirmek için kamu hizmeti sendikalari ve isverenlerle hizla çalisacaklarini söyledi.

- Iki doz asi olmayan isini kaybedecek

Bu arada Kanada Hükümetler Arasi Isler Bakani Dominic LeBlanc da kamu görevlilerinin iki doz asi yaptirmalarinin bir tavsiye degil mecburiyet oldugunu açikladi. Bakan LeBlanc, tüm kamu görevlileri ve federal sektörlerdeki çalisanlarin asi zorunluluguna uymasi gerektigini, uymayanlarinsa islerini kaybetme riskiyle karsi karsiya oldugunu söyledi. LeBlanc, "Asi yaptirmak, Kanada hükümetinde veya federal bir isyerinde çalismak için sarttir. Tibbi nedenlerle asilanamayacak belirli kisiler olacak ve yetkililer, uygun önlemlerin alinmasi için çalisacak." diye konustu.

Öte yandan Kanada genelindeki üniversitelerin büyük bölümü de ögrenci, ögretim görevlisi ve çalisanlarin iki doz Kovid-19 asisi olmalarini zorunlu hale getirdi. Bu üniversitelerdeki ögrencilerden iki doz asi yaptirmayanlar, derslere ve yurtlara alinmayacak.

Kaynak: AA