Bakan Soylu Ve Kurum'dan Bozkurt'ta Son Degerlendirmeler

Kastamonu’nun Bozkurt Ilçesi’ndeki sel felaketi sonrasi yapilan çalismalar ve denetimlerinin ardindan açiklamalarda bulunan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, HES Patlamasi sonucu taskin iddialarini yalanladi. Soylu, bugüne kadar Bozkurt’ta gördügü felaketin digerleri arasindaki en büyügü de oldugunu belirterek, “Bozkurt’ta arama kurtarma çalismalarina sona geldik diyebilmem mümkün” dedi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum ve beraberindeki heyet Kastamonu Bozkurt Bölgesi’ndeki çalismalarin ardindan basin açiklamasi gerçeklestirdi.

Ilk olarak açiklama yapan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, afet bölgesinde yaptigi açiklamada, Bozkurt’taki sel siddetine atifta bulunarak, “Benim gördügüm en büyük sel felaketi burasi. Hem etkinlik açisindan hem de siddeti açisindan. Geçmis olsun dileklerimi iletiyorum. Buradaki tabloyu gördügümde hem etkilendigimi hem de kiyas olarak o saatten bu saate hep arama kurtarma çalismalari yaptik. 5 derelik bir rakam çikardim kendi zihnimde bunu söyleyebilirim. Dereli’de karsi karsiya kaldigimiz felaketin 5 misli kadar süreç var burada. Alani genis, etki alani genis ve ayni zamanda vatandaslarimizin karsi karsiya kaldigi risk yüksek” dedi.

“Bozkurt’ta arama kurtarma çalismalarina sona geldik diyebilmem mümkün”

Yaklasik 850 vatandasin kurtarildigini ifade eden Bakan Soylu, “Yaklasik 850 vatandasimiz burada helikopterler ile balik adamlar ile is makineleri arama kurtarmacilar ile önemli bir kurtarma gerçeklestirdiler. Aksam saat 8’e kadar arama kurtarma çalismalari devam etti. Sunu söyleyebilirim burada yani Bozkurt’ta arama kurtarma çalismalarinda sona geldik diyebilmem mümkün. Ama hala bu gece arama kurtarma ekiplerimiz tüm evlerde hem ses yöntemi ile hem arama tarama yöntemi ile çalismalarina devam ediyor. Bu arada ihbarlar ve ihbarlarla da ilgili çalisiyoruz. En son derenin karsi tarafindan 8 vatandasimizi yine bir ihbar neticesinde alabildik. Bu ilçe ikiye bölündü. Ilçenin diger tarafi ile bu tarafi arasindaki iletisim sabah saatlerine kadar yok idi zaten” diye konustu.

Sel sonrasi zarar gören vatandaslarin durumu ile ilgili de konusan Soylu, “Esnafimizin karsi karsiya kalmis oldugu hasar çok. Türkiye’nin birçok kurumundan kurulusundan buralarin eski haline kavusabilmesi için araçlar, vidanjörler ve is makineleri geldi. Birçok destekte buraya akiyor. Vatandaslarimizin herhangi bir endisesi süphesi kaygisi olmasin elbirligi ile bunun üstesinden gelecegiz” seklinde konustu.

HES Patlamasi iddialarina cevap

’HES Patlamasi’ sonucu sel oldugu iddialarina da cevap veren Soylu, “Hem yerden hem havadan baktik patlama söz konusu degil. Hem böyle bir haznesi olan baraj tutulumu olan bir mekanizmasi yok. Burada son günlerde çok yapiliyor. Sorumlusu oldugunu düsündügümüz insanlar vatandaslarimizin en nazik zamanlarinda en nazik noktalari üzerinden hem provokasyonu ortaya koymus oluyorlar. Zaten bugüne kadar patlamis böyle bir sey olsaydi. 50 defa bunun sorumlusu sizsiniz diye önümüze koyarlardi. Böyle bir mekanizma da yok. Bunu bir bilgilendirme açisindan söylüyorum”dedi.

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, hayatini kaybeden vatandaslarin ailelerine bas sagligi dileklerini ilettigini ifade ederek, “Sayin Bakanimizin da ifade ettigi gibi Kastamonu Bozkurt’taki afet Dereli’deki afetin kat be kat fazlasi. Biz yine hasar tespit çalismalarimizi tüm ekibimiz ile baslattik. Önceligimiz vatandaslarimiz ve hayatlari. Sayin bakanimizin da ifade ettigi gibi ekiplerimiz uykusuz sekilde çalisiyorlar. Ilk önce Allah’in izniyle kayiplarimiza ulasacagiz ardindan da hem alt yapi hasarlarimizi gideriyor olacagiz yine üst yapimizi da bitirmis olacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA