AFAD Açiklamasi Yasanan Sel Nedeniyle Kastamonu'da 15, Sinop'ta 2 Vatandasimiz Hayatini Kaybetmistir

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD), sel nedeniyle Kastamonu'da 15, Sinop'ta 2 kisinin hayatini kaybettigini, Bartin'da kaybolan 1 kisiyi arama çalismalarinin da sürdügünü bildirdi.

AFAD'dan yapilan açiklamada, Bati Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan asiri yagis sonucu Bartin, Kastamonu ve Sinop'ta sel ve su baskinlarinin meydana geldigi hatirlatildi.

Bartin'in Ulus ilçesi, Kastamonu'nun Azdavay, Inebolu, Bozkurt, Küre ve Pinarbasi ilçeleri ile Sinop'un Ayancik ilçesinin selden etkilendigi belirtilen açiklamada, afetin hemen ardindan tüm ilgili kurumlarin, personel ve araç destegiyle tahliye, arama kurtarma ve müdahale çalismalarina basladigi ifade edildi.

Açiklamada, "Yasanan sel nedeniyle Kastamonu'da 15, Sinop'ta 2 vatandasimiz hayatini kaybetmistir. Bartin'da kaybolan bir vatandasimizi arama çalismalari devam etmektedir." bilgisine yer verildi.

Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalismalarinin esgüdüm halinde yürütüldügü aktarilan açiklamada, Türkiye Afet Müdahale Plani'na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalismalarin kesintisiz yürütülmesi amaciyla AFAD Baskanligi Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezinin faaliyete geçirildigi, tüm çalisma gruplari, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katilimiyla 7 gün 24 saat esasina göre çalismaya baslandigi bildirildi.

- Arama kurtarma çalismalari sürüyor

Bartin'in Ulus Akörensöküler köyünde kaybolan kisiyi arama çalismalarinin AFAD, itfaiye, UMKE ve jandarma ekipleriyle sürdürüldügü vurgulanan açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Sinop'un Ayancik ve Kastamonu'nun Bozkurt ilçelerinde arama ve kurtarma ekipleri tarafindan çalismalar araliksiz devam ettirilmektedir. Samsun, Amasya, Çorum, Çankiri, Karabük, Giresun, Ordu, Tokat, Bolu, Düzce ve Zonguldak valilikleri teyakkuz haline geçirilmistir. Bölgede yürütülen çalismalarda AFAD, Genelkurmay Baskanligi, Emniyet Genel Müdürlügü, Sahil Güvenlik Komutanligi, Jandarma, 112, UMKE, Karayollari Genel Müdürlügü, DSI, il özel idaresi, IHH ve YEDAS personel ve araçlari görev yapmaktadir. Bartin'da 895 personel, 1 arama köpegi, 103 araç, 7 ambulans, 1 AFAD mobil koordinasyon tiri, 77 is makinesi, 1 bot ve 4 motopomp, Kastamonu'da 2333 personel, 313 araç, 32 ambulans, 9 helikopter, 1 JIKU, 1 IHA, 1 AFAD mobil koordinasyon tiri, 1 mobil harekat merkezi, 225 is makinesi, 15 bot ve 12 motopomp, 1 dalgiç pompa, 1 jeneratör, 15 arama-kurtarma köpegi, Sinop'ta 1532 personel ile 10 helikopter, 214 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon tiri, 27 ambulans, 135 is makinesi, 8 bot ve 2 motopomp, 1 mobil mutfak, 2 arama-kurtarma köpegi ile görev yapilmaktadir."

Açiklamada, bölgedeki mevcut ekiplere destek amaciyla sevk edilen personel ve araç sayilarina iliskin su bilgiler verildi:

"AFAD 77 personel ve 12 araç, Sahil Güvenlik Komutanligi 17 personel ve 14 bot, Jandarma Genel Komutanligi 134 personel, 5 arama kurtarma köpegi, 4 kadavra köpegi, 1 JIKU, Emniyet Genel Müdürlügü 104 personel, 4 arama kurtarma köpegi, 6 araç, 8 bot, 1 mobil mutfak tiri, 25 Büyüksehir/Merkez/Ilçe Belediyesi 10 itfaiye ekibi, 27 is makinesi ve 3 jeneratör, Tarim ve Orman Bakanligi 8 itfaiye araci, 10 arazöz, 4 greyder, 4 dozer ve 5 ekskavatör ile DSI, Karayollari Genel Müdürlügü ve belediyeler tarafindan çok sayida is makinesi sevk edilmistir."

Türk Kizilay tarafindan sel bölgelerinde 217 personel ve gönüllü, 9 ikram araci ve 42 aracin görev yaptigi bildirilen açiklamada, 19 bin 170 sicak yemek, 17 bin 72 kumanya ve 138 bin 726 ikramlik malzeme dagitiminin yapildigi ifade edildi.

- Bölgede tahliye çalismalari sürüyor

Açiklamada, Bartin'in Ulus ilçesinde sel sonrasi 323 afetzedenin, Kastamonu'da da 925 kisinin tahliye edildigi, Sinop'un Ayancik ilçesi ve mahallelerinden 472 afetzedenin 2 helikopter araciligiyla tahliye edildigi, 418 afetzedenin yakinlarinin yanina tahliye edildigi aktarildi.

Açiklamada, barinma çalismalarina iliskin de su bilgiler verildi:

"Kastamonu'da acil barinma ihtiyacinin karsilanmasi için ögrenci yurtlarinda 3 bin 577 kisilik kapasite ayrilmis olup, 604 vatandasimiza barinma hizmeti sunulmaktadir. Kastamonu'daki olasi barinma ihtiyaçlarini karsilamak üzere 160 çadir, 480 battaniye, 480 yatak, 480 nevresim seti ve 51 mutfak seti bölgeye sevk edilmistir. Ankara'dan Kastamonu'ya sevk edilen 4 WC konteyneri bölgeye ulasmistir. Sinop'ta acil barinma ihtiyacinin karsilanmasi için ögrenci yurtlarinda 2 bin 733 kisilik kapasite ayrilmis olup, 127 vatandasimiza barinma hizmeti sunulmaktadir. Sinop Ayancik ilçesine Sinop AFAD Lojistik Destek Depo'dan 100 battaniye gönderilmistir. Bartin'da 10 vatandasimiza barinma hizmeti sunulmaktadir."

AFAD tarafindan Kastamonu'ya 5 milyon, Sinop'a 3 milyon, Bartin'a ise 2 milyon lira acil yardim ödenegi gönderildigine dikkat çekilen açiklamada, enerji ve altyapi çalismalarina iliskin ise sunlar ifade edildi:

"Bartin genelinde 3 köye, Kastamonu genelinde 117 köye ve Sinop'ta 86 köye elektrik verilememektedir. Kastamonu'ya Samsun AFAD'dan 1 mobil enerji araci sevk edilmistir. Sinop'taki çalismalarda kullanilmak üzere Samsun'dan jeneratör sevk edilmistir. Kastamonu Bozkurt ilçesinde 3 adet jeneratör sahada aktif durumdadir. Sinop merkezde 37 jeneratör hazirlanmistir."

Açiklamada, Kastamonu'da yagislar nedeniyle Çatalzeytin Köprüsü, Küre Ikiçay Köprüsü ve Azdavay Köprüsü'nün yikildigi, Valay-1 Köprüsü'nün ayaklarinda ve Kanliçay Köprüsü'nün yaklasim dolgularinda hasar meydana geldigi, söz konusu bölgelerde yolun trafige kapatildigi bildirildi.

Bartin'da yagislar nedeniyle Kavlakdibi Köprüsü ve Kumluca 2 köprüsünün yikildigi, Sinop'ta Ikisu Köprüsü'nde hasar meydana geldigi, Çatalzeytin-Türkeli yolu ile Türkeli-Erfelek-Sinop yolu ve Ayancik-Sakizyolu'nun hasar nedeniyle trafige kapatildigi kaydedildi.

Kastamonu ve Sinop havalimanlari, bölgedeki demir yolu hatlari ile kiyi yapilarinda ulasimi etkileyen sorun bulunmadigi ifade edildi.

Kastamonu Devrekani ve Azdavay'a, Bartin Abdipasa'da Derecik, Ulupinar ve Kadioglu, Karadiken ve Yesilpazar mahalleleri ile Sinop Ayancik'ta Cevizli ve Türkeli'ne su verilemedigi, sorunun giderilmesi için çalismalarin sürdürüldügüne deginildi.

- Haberlesme çalismalari

Açiklamada, Bartin, Kastamonu ve Sinop'ta sel felaketinde haberlesmede genel olarak kesinti bulunmadig, sel bölgesine 5 mobil baz istasyonu kuruldugu, 9 mobil baz istasyonu ve 2 acil iletisim aracinin (WIFI araci) ise kurulumunun devam ettigi bilgisine yer verildi.

- Yagislarin etkisini aksam kaybetmesi bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlügünden yapilan açiklamada ise 11 Agustos'ta Bartin Ulus'a 302,4 mm, Kastamonu Küre'ye 198 mm, Pinarbasi'na 167 mm, Azdavay'a 145 mm, Inebolu'ya 123 mm, Abana'ya 122 mm, Bozkurt'a 126,5 mm, Sinop merkeze 83,8 mm, Ayancik'a 240,5 mm, Boyabat'a 76,6 mm, Dikmen'e 54 mm, Erfelek'e 78,6 mm, Gerze'ye 72,4 mm, merkeze 83,8 mm ve Türkeli'ne 88,8 mm yagis düstügü ifade edildi.

Açiklamada ayrica, sel felaketlerinde Kastamonu'da 34 personel ve 7 araç ile 571 kisiye, Bartin'da 21 personel ve 7 araç ile 207 kisiye, Sinop'ta 15 personel 4 araç ile 55 kisi olmak üzere toplamda 70 personel ve 18 araç ile 833 kisiye psikososyal destek hizmetinin sunuldugu kaydedildi.

Kaynak: AA