AB Taliban'i Müzakereye Dönmeye, Afgan Hükümetini Taliban Ile Birlikte Çalismaya Çagirdi

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Afganistan'daki siddeti kinayarak, hükümeti Taliban ile iliski kurmaya, Taliban'i müzakerelere dönmeye davet etti.

Borrell, yaptigi yazili açiklamada, Taliban'in devam eden saldirilarinin, çatismanin müzakere edilerek çözülmesine ve Doha baris sürecine yönelik beyan edilen taahhütleriyle dogrudan çelistigini belirtti.

AB'nin özellikle Taliban kontrolündeki bölgelerde artan insan haklari ihlallerini kinadigini ifade eden Borrell, "Afganistan'i siyasi farkliliklari çözmeye, tüm paydaslarin temsilini artirmaya ve Taliban ile birlesik bir perspektiften iliski kurmaya tesvik ediyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Borrell, AB'nin Afgan halkina destegini sürdürmeyi amaçladigini ancak bunun barisçil ve kapsayici bir çözüm ile kadinlar, gençler ve azinliklar dahil tüm Afganlarin temel haklarina saygi gösterilmesi sartina bagli olacagini vurguladi.

Taliban'i müzakerelere devam etmeye çagiran Borrell, siddetin derhal durdurulmasi ve kapsamli, kalici bir ateskes saglanmasi gerektigine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Egitime erisim de dahil olmak üzere, son yirmi yilda kadinlar ve kiz çocuklari tarafindan elde edilen önemli kazanimlarin korunmasi kritik önem tasimaktadir. Aksi takdirde, iktidar zor kullanilarak alinirsa ve bir Islam emirligi yeniden kurulursa, Taliban taninmama, tecrit, uluslararasi destek eksikligi ve Afganistan'da devam eden çatisma ve uzun süreli istikrarsizlik olasiligi ile karsi karsiya kalacaktir."

Taliban kisa süre önce Afganistan'in güneyindeki Kandahar vilayetinin merkezini ele geçirmis, böylece Afgan hükümet güçlerinin, son 8 günde Taliban'a karsi kontrolü kaybettigi vilayet merkezi sayisi 12'ye çikmisti.

Kaynak: AA