GÜNCELLEME - ABD, Kabil Büyükelçiligindeki Personelinin Büyük Bölümünü Tahliye Edecek

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price: 'Büyükelçilik açik kaliyor. Afganistan'daki diplomatik çalismalarimiza devam etmeyi planliyoruz''''(Afgan mülteciler için) Ilerleyen günlerde günlük ek uçuslar baslayacak''DETAYLAR EKLENDI

ABD Disisleri Bakanligi, Kabil Büyükelçiligindeki personelinin önemli bir bölümünün tahliye edilmesi için asker gönderilecegini açikladi.

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, basin brifinginde, Afganistan'da Taliban'in askeri ilerleyisi, siddet ve istikrarsizligin artmasindan derin endise duyduklarini ve bu nedenle Kabil'deki büyükelçilik personelinin sayisini önemli ölçüde azaltma karari aldiklarini söyledi.

Ülkedeki güvenlik durumunu degerlendirdikten sonra Afganistan'da "çekirdek bir diplomatik kadro" birakacaklarini belirten Price, "Önümüzdeki haftalarda Savunma Bakanligi, Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'na (tahliye için) geçici olarak askeri personel gönderecek." dedi.

Disisleri Bakani Antony Blinken ve Savunma Bakani Lloyd Austin'in Afganistan Cumhurbaskani Esref Gani ile koordinasyon ve planlanma için konustugunu ifade eden Price, ''Sunu netlestirelim, Büyükelçilik açik kaliyor. Afganistan'daki diplomatik çalismalarimiza devam etmeyi planliyoruz. ABD, Özel Göçmen Vizesi basvurulari dahil konsolosluk hizmetlerini desteklemeye, Afgan hükümeti ve Afgan halki ile diplomatik iliskilerine devam edecek.'' diye konustu.

Özel Göçmen Vizesi'ne basvuran Afganlari ABD'ye yerlestirmeye yönelik çabalarin devam edecegini ve simdiye kadar aralarinda Afgan çevirmen ve ailelerinin de oldugu 1200 kisinin ABD'ye getirildigini söyleyen Price, ''Ilerleyen günlerde günlük ek uçuslar baslayacak.'' ifadesini kullandi.

ABD'nin askeri birliklerinin ardindan simdi de Kabil Büyükelçiligindeki personelini askeri uçaklarla çekmesinin Taliban'in saldirilariyla karsi karsiya olan Afgan halkina ne tür bir mesaj göndereceginin sorulmasi üzerine Price, ABD'nin Afgan halkini ''terk etmedigini'', desteginin devam ettigini, büyükelçiligin açik kalacagini ve insani yardimlarin sürecegini kaydetti.
Kaynak: AA