ABD'de Okullarda Maske Düzenlemeleri Tartismalara Neden Oluyor

ABD'de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) delta varyantinin hizla yayilmasi nedeniyle birçok eyalette yeniden uygulamaya konulan maske düzenlemelerinin okullarda nasil yapilacagi konusu tartismalara neden oldu.

Ülkede okul bölgeleri, yeni ögretim yilinda okullari açik tutabilmek için çesitli düzenlemeler yaparken bazi eyaletlerde Cumhuriyetçi liderlerin okullarda maske düzenlemelerini yasaklamalari tartismalari alevlendirdi.

Özellikle Teksas, Florida ve Güney Carolina gibi eyaletlerde valiler, maske zorunlulugunu yasaklama yoluna giderek maske zorunlulugu getiren okullari eyalet fonlarini kesmekle tehdit etti.

Florida’nin Cumhuriyetçi Valisi Ron DeSantis, “saglam bilimsel bir gerekçeye dayanmadigi” gerekçesiyle okullarda maske zorunlulugunu valilik kararnamesiyle yasakladi. Kararnamede maske zorunlugunun Floridali ailelerin çocuklarinin sagligi ile ilgili karar verme haklarini ihlal ettigi belirtildi.

Buna ragmen eyaletteki Palm Beach, Orange, Broward, Duval ve Hillsborough ilçeleri, yeni ögretim yilinda maske zorunluluguna devam etme karari aldi.

Beyaz Saray da maske zorunlulugunu yasaklayan eyaletlerin karsisinda tavir aldi. Beyaz Saray Basin Sözcüsü Jen Psaki, sali günkü basin toplantisinda yasaklari getiren valilere “Yoldan çekilin!” diye seslenirken Florida Valisi'nin maske zorunluluguna karsi aldigi tavri elestirdi.

- Bazi eyaletler yasaklari iptal ediyor

Arkansas Valisi Cumhuriyetçi Asa Hutchinson, geçen nisan ayinda kanunlastirilmasi için çalistigi maske zorunlulugu yasaginin artik iptal edilmesi gerektigini savundu.

Nisan ayinda eyalette yalnizca 44 vakanin görüldügü sirada alinan bu karar için Hutchinson, “Geri dönüp baktigimda keske bu kanunu kabul etmeseydik.” dedi. Idaho eyaleti de benzer bir adim atarak maske düzenlemelerine karsi getirdigi yasagi, yerel yönetimlere söz hakki tanimadigi gerekçesiyle sonradan iptal etti.

ABD’deki Demokrat egilimli California, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Louisiana, Nevada, New Jersey, Oregon ve Washington gibi eyaletlerse hastalik önleme merkezlerinin önerisi dogrultusunda yeni ögretim yilinda okullarda maskeyi ögretmenler, ögrenciler ve ziyaretçiler için zorunlu hale getirdi.

Monmouth Üniversitesinin geçen hafta yayimladigi anket, ülkede Cumhuriyetçilerin yüzde 73’ünün maske ve sosyal mesafe kurallarina karsi oldugunu, Demokratlarinsa yüzde 85’inin kurallari destekledigini ortaya koymustu.

Kaynak: AA