Türk Telekom Yilin Ilk Yarisinda 2,6 Milyar TL Net Kar Elde Etti

Türk Telekom Üst Yöneticisi Ümit Önal: 'Yilin ilk 6 ayinda 15,8 milyar TL gelir elde ettik, net karimiz 2,6 milyar TL'ye, toplam abone sayimiz 50,7 milyona ulasti' '2021 öngörülerimizi bir kez daha yukari yönlü revize ediyoruz. Yatirim harcamalarimizi yaklasik 8 milyar TL'den yaklasik 8,5 milyar TL'ye yükseltiyoruz' 'Ülkemizdeki herkesin fiber aga erisimini saglamak en önemli önceliklerimiz arasinda. Ikinci çeyrek itibariyla 81 ildeki fiber agimiz 345 bin kilometre uzunluga eristi' 'Son 12 aydaki net abone kazanimimiz 2 milyon oldu, sabit genisbant abone sayimiz 13,8 milyona yükseldi' 'Ikinci çeyrek itibariyla, Prime portföyümüz 2019 sonundan bu yana iki katindan fazla artarak 4 milyon aboneye ulasti' 'Grup sirketimiz, TT Ödeme tarafindan gelistirilerek hizmete sunulan yeni ecüzdan uygulamasi ve ön ödemeli karti Pokus'u hizmete aliyoruz'

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, Türk Telekom'un 2021'de güçlü performansini sürdürdügünü belirterek, "Yilin ilk 6 ayinda 15,8 milyar TL gelir elde ettik, net karimiz 2,6 milyar TL'ye, toplam abone sayimiz 50,7 milyona ulasti." dedi.

Önal, düzenlenen basin toplantisinda sirketin yilin ilk yarisindaki finansal ve operasyonel sonuçlarini açikladi.

Yilin ikinci çeyreginde de Türkiye genelindeki müsterilere, en iyi telekom hizmetlerini saglayarak paydaslara tatmin edici bir finansal ve operasyonel performans sunmayi basardiklarini aktaran Önal, sunlari kaydetti:

"Saglam geçmisimiz, en üst kalitedeki sebekemiz ile pandemiye yönelik önlemlerin devam ettigi bu dönemde, siklikla degisen müsteri davranislarina ve is ortamlarina hizli bir sekilde uyum sagladik. Süratli dijital dönüsüm, stratejik yatirimlar ve birinci sinif müsteri deneyimi ile sürdürülebilir büyümeye bagliligimiz sürüyor. Bir yandan günümüzün taleplerini yakalarken, diger yandan da üstün hizmetlerin hizla sunulmasina odaklaniyor ve buna göre ilerliyoruz.

Türk Telekom olarak, hizla degisen dünyada muazzam bir dönüsüme liderlik ediyoruz. Müsterilerimize ve paydaslarimiza hak ettikleri degeri sunmak için tüm kararliligimiz, çevikligimiz, yükselen gücümüz ve bilgi birikimimizle sorumlu bir sekilde hareket ediyoruz. Türkiye'nin lider entegre telekom sirketi olarak aldigimiz her karar ve attigimiz her adim, teknolojiyi iyilik ve fayda için kullanmaya ve sürdürülebilir büyümeye hizmet ediyor."

Insani merkeze alan yaklasimlariyla, daha iyi bir toplum için Türkiye'nin dijital yolculuguna ve 5G'ye geçisine öncülük etmek için çalistiklarina isaret eden Önal, verimlilik, risk yönetimi, finansal zindelik ve müsteri deneyimi odaklarinin, uygulamalarinin vazgeçilmez yaklasimi olmaya devam ettigini söyledi.

- "Yatirim harcamalarimiz ilk 6 ayda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 25 artti"

Türkiye'deki dijital dönüsümün lideri Türk Telekom'un, pandemi sürecinin devam ettigi 2021'in ilk yarisinda da yüksek performansini sürdürdügüne dikkati çeken Önal, su bilgileri verdi:

"Yilin ilk 6 ayinda yüzde 19 büyüme ile 15,8 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom'un faiz, amortisman ve vergi öncesi kari (FAVÖK) 7,8 milyar TL'ye ulasirken, ilk yari yilda FAVÖK marji ise yüzde 49,6 oldu. Güçlü operasyonel performansi ve basarili kur riski yönetimi sayesinde yilin ilk yarisinda 2,6 milyar TL net kar elde eden Türk Telekom'un yatirim harcamalari da ilk 6 ayda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 25 artarak 2,7 milyar TL'ye yükseldi. Toplam abone sayimiz 50,7 milyona ulasti."

Türk Telekom'un son 12 aydaki net abone kazaniminin 2 milyon oldugunun altini çizen Önal, sabit genisbant abone sayisinin 13,8 milyona yükseldigini, sabit genisbantta kullanici basina düsen gelirin (ARPU) yillik yüzde 14 arttigini aktardi.

Önal, fiber abone sayisinin yilin ilk 6 ayinda, yillik yüzde 68 artis ile 8,1 milyona ulastigini, mobil abone sayisinin 23,4 milyon oldugunu, mobil ARPU'da yillik yüzde 14,8 büyüme kaydedildigini bildirdi.

- "Fiber yatirimlarimizla 5G’ye geçisin öncüsüyüz"

Türkiye'de 5G teknolojisine geçise öncülük etme hedeflerinin devam ettigini belirten Önal, fiber yatirimlarin 5G'ye geçisteki önemine degindi.

Ümit Önal, "Ülkemizdeki herkesin fiber aga erisimini saglamak en önemli önceliklerimiz arasinda. 2. çeyrek itibariyla 81 ildeki fiber agimiz 345 bin kilometre uzunluga eristi. Toplam fiber abone sayimiz 8,1 milyona erisirken, fiber abonelerimizin payi da yüzde 58'i asti. Fiber dönüsüm projelerimiz sürekli artan kapsamamizla ileriye yönelik büyümemiz için güvence olusturuyor. Fiber yatirimlarimizla 5G’ye geçisin öncüsüyüz." ifadelerini kullandi.

- "Prime bizlere önümüzdeki dönemler için mobilde daha fazla gelisme alani saglayacak"

Mobil iletisim alaninda yüksek deger olusturmayi hedeflediklerini anlatan Önal, mobilde, güçlü pazar payinin yani sira, son birkaç yilda kapsama, sebeke kalitesi ve müsteri deneyimi gibi alanlarda büyük kazanimlar elde ettiklerinden bahsetti.

Önal, "Güçlü ARPU büyümesi, devam eden fiyatlama aksiyonlari, yenilikçi teklifler ve portföy optimizasyonu gibi çesitli faktörler ile saglandi. Premium segment ürünümüz Prime'a tasidigimiz abone tabaninin da güçlü etkisiyle mobil ARPU'daki iyilesme beklentilerimizin de ötesinde seyrediyor. Prime bizlere önümüzdeki dönemler için mobilde daha fazla gelisme alani saglayacak." degerlendirmesinde bulundu.

Önal, hizli dijitallesme çaginda gerek bireysel gerekse de kurumsal müsterilerine sunduklari ürün ve hizmet tekliflerini yenilediklerini ifade ederek, konusmasina söyle devam etti:

"Artan ve hizla gelisen ihtiyaçlar karsisinda bireysel ve kurumsal segmentlerde dijital çözümlerimizi daha da çesitlendiriyor, çevrim içi satis kanallarimizi sürekli yeniliyoruz. Türkiye'deki kamu ve özel kuruluslarin dijital evrimini desteklemek için yenilikçi bulut tabanli hizmetler sunmaya devam ediyoruz. Müsterilerimizi merkeze aliyor ve yasam döngülerinde dokundugumuz her alanda deneyimlerini yükseltmeyi hedefliyoruz. Fintek ayak izimizi genisletmeyi ve KOBI'lerin uçtan uca dijital dönüsümüne yardimci olmayi sürdürecegiz."

- "2021 öngörülerimizi bir kez daha yukari yönlü revize ediyoruz"

Ikinci çeyrekte beklenti üzerinde gerçeklesen gelir artisinin, 2021 öngörülerinde yukari yönlü bir revizyonu daha gerekli kildigina dikkati çeken Önal, "Buna göre, 2021 yili operasyonel gelir büyümesi beklentimizi yaklasik yüzde 16'dan yaklasik yüzde 17'ye, FAVÖK beklentimizi yaklasik 15,4 milyar TL'den yaklasik 15,8 milyar TL'ye, yatirim harcamalarimizi yaklasik 8 milyar TL'den yaklasik 8,5 milyar TL'ye yükseltiyoruz." açiklamasinda bulundu.

- "Prime portföyümüz 2019 sonundan bu yana iki katindan fazla artarak 4 milyon aboneye ulasti"

Ümit Önal, ikinci çeyrekte mobil pazardaki premium segment ürünü Prime'a agirlik vermeyi sürdüren Türk Telekom'un, Prime'a tasidigi abonelerdeki artisin da etkisiyle mobil is kolunda genel ARPU büyümesini güçlendirdigine vurgu yapti.

Sirketin mobildeki büyüme stratejisine deginerek Türk Telekom'un, Prime ile mobilde güçlü büyüdügünü dile getiren Önal, sunlari söyledi:

"Mobilde, daha yüksek deger üreten müsteri kazanimina odaklaniyor, üst paketlere tasidigimiz abonelerle göz alici sonuçlara imza atiyoruz. Prime ile premium abone tabanini büyütmede muazzam ilerleme kaydettik. Prime tarifelerimize geçen abonelerimiz rekabetçi fiyatlarla zengin içeriklerden yararlanirken ayni zamanda yurt içinde ve yurt disinda pek çok alanda birbirinden degerli ayricaliklarin da keyfini çikariyor.

Ikinci çeyrek itibariyla, Prime portföyümüz 2019 sonundan bu yana iki katindan fazla artarak 4 milyon aboneye ulasti. Büyüme 2021 ikinci çeyrekte yillik bazda yüzde 65 oldu. Son 12 ay içerisinde, faturali segmentte yeni müsteri kazanimlarinin yaklasik yüzde 30'unu Prime olusturdu. Prime’a tasidigimiz abone sayimiz ikinci çeyrekte yillik bazda yüzde 73 büyürken, Prime abonelerimiz toplam faturali tabanimizin yüzde 26'sini asti. Burada hala önümüzde daha fazla bir gelisme alanimiz bulunuyor."

- "Fintek alanindaki yeniligimiz Pokus'u hizmete sunuyoruz"

Türk Telekom'un Fintek alanindaki faaliyetlerini de degerlendiren Önal, grup sirketi TT Ödeme tarafindan gelistirilerek hizmete sunulan yeni e-cüzdan uygulamasi ve ön ödemeli karti Pokus hakkinda bilgi verdi.

Pokus'u, kullanicilarin hayatlarini kolaylastirmak için özenle tasarladiklarini ifade eden Önal, su bilgileri verdi:

"Türk Telekom'un yüksek teknoloji çözümlerindeki uzmanligi ile operatörden bagimsiz olarak herkesin kullanimina açik, entegre ve güvenli bir dijital platform olusturduk. Pokus ile kullanicilar finans islemlerini tek bir noktadan yönetebiliyor, birden fazla islemi saniyeler içinde yapabiliyor. Pokus'un temassiz ön ödemeli karti ile yurt içi ve yurt disi Mastercard üye isyerlerinde alisveris yapabiliyorlar. Yarinin taleplerine göre sürekli yenilenen ve gelistirilen bir platform olan Pokus, para yükleme ve çekme, 7/24 yurt içi ve yurt disi para transferi, fatura ödeme, online alisveris, temassiz ödeme, harca-bölüs ve daha pek çok benzersiz özelligi ile rakiplerinden farklilasiyor.

Sadece temel telekom hizmetlerimizle degil, dijital uygulamalar dünyasinda da Türkiye'deki her tüketicinin günlük yasaminin bir parçasi olmayi hedefliyoruz. Pokus'un Fintek isimiz için önemli bir dönüm noktasi ve Türk Telekom ekosisteminde çok amaçli bir etkinlestirme araci olacagina inaniyoruz. Nihai hedefimiz, Pokus'u kendi liginde yaygin olarak kullanilan bir uygulama ve kalici bir marka hâline getirmektir."

Kaynak: AA