Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy, Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi'ni Açti Açiklamasi

'(Açilisi yapilan müze) 1915'te cephe gerisinde neler yasandigina dair etkili canlandirmalar içermektedir. Temennimiz odur ki ziyaretçilerimiz 1915'i ve Çanakkale ruhunu anlayarak, hissederek, yasanan mücadeleye ve aciya ortak olarak buradan ayrilsinlar. Hafizalari tazelensin, iradeleri pekissin, bilinç ve farkindaliklari yükselsin'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi'nin 1915'te cephe gerisinde neler yasandigina dair etkili canlandirmalar içerdigini belirterek, "Temennimiz odur ki ziyaretçilerimiz 1915'i ve Çanakkale ruhunu anlayarak, hissederek, yasanan mücadeleye ve aciya ortak olarak buradan ayrilsinlar." dedi.

Ersoy, Gelibolu ilçesinde, Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi kontrolünde Konya Selçuklu Belediyesinin destekleri ve Saglik Bilimleri Üniversitesinin katkilariyla hazirlanan Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi'nin açilisinda yaptigi konusmada, Hilal-i Ahmer'in nuru, umut ve metanet timsali sihhiyecilerin anisini güzel bir eserle ölümsüzlestireceklerini söyledi.

Çanakkale Kara Savaslari'nda siperlerin birbirine çok yaklastigi çarpismalarda, düsmanin kullandigi top mermileri, sarapneller ve süngü hücumlarinin etkisiyle Mehmetçigin agir yaralar aldigini hatirlatan Ersoy, bunun sonuçlarinin cephe hattindaki saglik imkanlarinin ötesine geçtigini, Çanakkale'den hastane gemileriyle getirilen binlerce yaralinin bakimi için Istanbul'daki bazi resmi binalarin ve okullarin bile hastaneye dönüstürüldügünü anlatti.

Böyle bir ortamda vatanin tüm sathinda canla basla çalisan Osmanli Hilal-i Ahmer Cemiyetinin yürüttügü hastabakicilik ve saglik hizmetleri seferberliginin, insanlarin beden ve ruhlarindaki yaralara merhem oldugunu dile getiren Ersoy, söyle devam etti:

"Su küçücük yarimada, kendine medeni diyen güçlerin vahsetini, kirli yüzlerini ortaya çikaran, asli kimliklerine ayna tutan bir sahne olmustur. Adim attiginiz her noktada gazi olmus bir kale, tabya, karargah görebilirsiniz. Düsman uçaklari savas hukukunu ihlal ederek hastanelere, hastane çadirlarina, sargi yerlerine ve yarali nakleden hastane gemilerine de ates açmistir. Bununla birlikte Eceabat gibi bazi sivil yerlesim yerleri de bu bombardimanlardan olumsuz etkilenmistir. Yine Akbas ve Agadere gibi yerlerdeki hastane çadirlari Hilal-i Ahmer bayraklari ile donatilmasina ragmen bu bombardimanlarin hedefi olmuslardir. Ecdadin nasil bir fiziki kuvveti alt ettigini bilmek kadar ne tür bir zihniyeti bu topraklardan kaziyip attigini da bilmek ve asla unutmamak gerekiyor. Bunu unutmak geçmisimize karsi büyük bir vefasizlik, gelecegimizi de kendi ellerimizle baltalamak demektir."

- "Biliniz ki sanli ruhunuz dimdik ayaktadir ve neslinizin emin ellerindedir"

Ersoy, Çanakkale'nin, kisitli malzemelerin dogru kullanilmasi için önüne gelen yarali bedenlerden hangisine müdahale edileceginin kararini omuzlayip ömür boyu vicdaninda "acaba" sorusunun agirligini tasiyabilenlerin zaferi oldugunu vurguladi.

Açilisi yapilan müzeye iliskin bilgileri paylasan Ersoy, sunlari kaydetti:

"Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi, 1915'te cephe gerisinde neler yasandigina dair etkili canlandirmalar içermektedir. Temennimiz odur ki ziyaretçilerimiz 1915'i ve Çanakkale ruhunu anlayarak, hissederek, yasanan mücadeleye ve aciya ortak olarak buradan ayrilsinlar, hafizalari tazelensin, iradeleri pekissin, bilinç ve farkindaliklari yükselsin. Zira borçluyuz, bir ömür boyu ödeyemeyecegimiz kadar borçluyuz. Çanakkale Cephesi'nin sihhiyecilerine seslenmek isterim: Huzur içinde yatiniz. Biliniz ki sanli ruhunuz dimdik ayaktadir ve neslinizin emin ellerindedir. Onlar sizden aldiklari ilhamla bugün de kah Mehmetçigin ardinda cephe cephe mücadele etmekte kah dünyayi sarsan salginin önüne kendini siper edip esinden evladindan ayri kalma, kendi canini ikinci plana atma pahasina milletinin dayanagi, gururu ve umudu olmaktadir. Istiklal ve istikbalimiz yolunda ömrünü adayan bütün geçmislerimizi, sehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle aniyorum."

Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl tarafindan Bakan Ersoy'a hediye takdim edilmesiyle devam eden program, Ersoy ve beraberindekilerin kurdeleyi keserek açtiklari müzeyi gezmesiyle sona erdi.

Törene, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, AK Parti Grup Baskanvekili Bülent Turan, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ile askeri yetkililer katildi.

Ayrica Ersoy, müzenin açilisindan önce beraberindekilerle Çanakkale Savaslari'nin yasandigi Tarihi Gelibolu Yarimadasi'nda, batan yabanci savas gemilerinin envanterinin olusturulmasiyla ortaya çikan ve dalis turizmine açilmasi planlaman Gelibolu Tarihi Sualti Parki'nda incelemelerde bulundu.
Kaynak: AA